Slovenija
57 ogledov

S predčasnim nakupom davčnih blagajn so lahko samo stroški

Slovenija 08.06.10, fiskalna blagajna, davcna blagajna, Poreska uprava Republike arhiv poreske uprave rs
Danes bo državni zbor potrdil zakon o prihodnje leto obveznih davčnih blagajnah. Na finančni upravi opozarjajo, naj zavezanci ne hitijo z nakupom blagajn, čeprav jih ponudniki programske opreme že na veliko ponujajo.

Uvedba davčnih blagajn je dobra novica za ponudnike programske in strojne opreme, saj bodo tudi tisti, ki že imajo registrske blagajne, morali nadgraditi programsko opremo. 

Številni ponudniki so tako že stopili v akcijo, ponujajo popuste in to za blagajnje, ki jih v bistvu še ni. Oglasov je na spletu že veliko, čeprav na Finačni upravi RS (Furs) opozarjajo, da naj zavezanci z nakupom ne hitijo: "Poudarjamo, da bo na trgu ustrezne naprave mogoče dobiti po objavi tehničnih specifikacij, zato naj z nakupom ne hitijo," so zapisali.

Povpraševanje je veliko, je za Žurnal 24 povedal Zoran Cirnski iz podjetja Adria Skupina d.o.o., družbe za distribucijo in vzdrževanje registrskih blagajn, kjer so nedavno objavili oglas: "Mobilne blagajne pripravljene na davčne blagajne samo pri nas."  Oglas, pri katerem pojasnjujejo, da bo njihova davčna blagajna - v primeru,  da sedanje (registrske blagajne) ni mogoče nadgraditi - stala 275 evrov.

"Davčne blagajne oglašujejo vse povprek, nihče pa jih še nima," je dejal naš sogovornik in nam pojasnil, da jih v njegovem podjetju oglašujejo zato, ker to enostavno vsi počnejo:"Vsi oglašujemo, ker vsi oglašujejo, nihče pa je nima, razen tistih seveda, ki je pri koritu in ima več podatkov."

Dodatni stroški

Ponudniki programske in strojne opreme nestrpno čakajo na pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov s tehničnimi specifikacijami, ki bo pomemben tako za uporabnike, kot razvijalce programske opreme: "Gre za tehnične pogoje, ki jih bo treba izpolniti, prilagoditi  programe, blagajne in tako naprej. Vsi jih čakamo," še pravi Cirnski, ki se strinja, da bi lahko imeli nekateri od tistih, ki blagajne kupujejo že zdaj tudi dodatne stroške.

Pravilnik pripravljen, čakajo na zakon

blagajne | Avtor: EPA EPA
Če bodo v  državnem svetu na zakon izglasovali veto, se lahko postopek zavleče, če ne, na Fursu pričakujejo, da bo omenjeni prepotrebni pravilnik za uporabnike in razvijalce programske opreme objavljen avgusta:

"Septembra 2015 bo Furs pripravila testni sistem za sprejem in obdelavo podatkov o računih in poslovnih prostorih, na katerem bodo lahko razvijalci programske opreme preizkušali ustreznost delovanja programov za blagajniško poslovanje."

Digitalno potrdilo bo za zavezance brezplačno

Digitalno potrdilo, ki bo brezplačno, naj bi zavezanci pridobili novembra.

V sistem davčnih blagajn se bo namreč mogoče vključiti že prvega decembra: "Zavezanci naj se v sistem davčnih blagajn vključijo že v začetku decembra, ko bo to sicer še neobvezno, a mogoče. Tako se bodo do začetka obvezne vključitve v sistem davčnih blagajn nanj ustrezno pripravili in navadili," priporočajo na naši finančni upravi. 

Spremembe, ki jih bo danes potrjeval državni zbor

Kot je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar, je predlog zakona od prve obravnave v DZ v maju doživel nekaj sprememb.

Tako potrjevanje računov ne bo obvezno za dobavitelje v dejavnostih z dobavami vode, elektrike, plina, pare, komunalnih storitev ali telekomunikacijskih storitev - gre za kontinuirano opravljanje dobave blaga in storitev naročniku.

Omogočeno je normalno poslovanje ponudnikom elektronskih storitev, tako imenovanim startupom, kot tudi izvajanje plačil preko sistema paypal in podobnimi sistemi.

Spremenjena je tudi določba glede obveznosti kupca, da vzame račun in z njo povezana sankcija. Matični odbor je kazen omejil na štirideset evrov.

Dveletno prehodno obdobje

Sprememba o kateri bodo odločali poslanci se nanaša na to, da  da po novem zavezancu v dveletnem prehodnem obdobju, v katerem se lahko sam odloči, ali bo uporabljal elektronsko potrjevanje računov ali vezano knjigo računov, ki jo bo naknadno potrdil pri finančni upravi, ne bo nujno potrebno dokazovati nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave na določenem območju s potrdilom Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Predvideni stroški ob uvedbi davčnih blagajn 

Ministrstvo za finance v akcijskem načrtu uvedbe davčnih blagajn ocenjuje, da je v Sloveniji osemdeset tisoč podjetnikov in podjetij, ki bodo potrebovali davčne blagajne. Strošek nabave strojne in programske opreme pa bo od nič do 300 evrov. Najmanj stroškov bodo imeli tisti, ki že imajo registrske blagajne.

"Večina zavezancev, ki ima z vzdrževalci njihovih blagajn sklenjene vzdrževalne pogodbe, stroškov z nadgradnjo ne bo imela. Na trgu že danes obstajajo tudi brezplačne blagajniške rešitve za različne platforme. Poleg tega bodo zavezanci lahko uporabljali spletno blagajno, ki jo bo na svojih spletnih straneh zagotovila Furs."

Na finačni upravi pojasnjujejo, da bo omenjena spletna blagajna namenjena zavezancem, ki nimajo posebnih zahtev in izdajajo relativno majhno število gotovinskih računov.

Olajšave ob nakupu davčnih blagajn

"Zavezanci bodo ob nakupu davčnih blagajn deležni možnosti uveljavljanja amortizacije osnovnih sredstev v 50 odstotkih, torej bodo v dveh letih lahko zmanjšali davčno osnovo v celotnem znesku nakupa, poleg tega pa bodo lahko koristili tudi investicijsko olajšavo v 40 odstotkih vrednosti nakupa blagajn," še sporočajo s Fursa in dodajajo, da bodo lahko zavezanci, ki se bodo odločil za najem blagajn, to vrednost v celoti uveljavljali kot davčno priznan odhodek.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Strum 12:28 29.november 2015.

    Blagajne so zaradi prikrivanja oziroma goljufanja.Na žalost je to povezano z stroški.