Zdravje > Prehrana
1786 ogledov

S segrevanjem postanega riža se je mogoče tudi zastrupiti

riž Profimedias
Puščanje kuhanega riža na sobni temperaturi lahko povzroči zastrupitev s hrano.

Puščanje kuhanega riža na sobni temperaturi je nevarno, saj se v njem hitro razvijejo bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. 

Kot navaja The Independent, ki povzema priporočila britanske državne zdravstvene službe National Health Service, je vse odvisno od tega, koliko časa kuhani riž stoji na sobni temperaturi.

Riževa zrna namreč pogosto in to, še preden jih skuhamo, vsebujejo spore Bacillus cereus (B. careus) bakterije, ki lahko preživi tudi med kuhanjem in je glavni povzročitelj zastrupitev s hrano.

Dlje kot kuhan riž pustimo pri sobni temperaturi, bolj nevarno ga je jesti, saj se lahko bakterija razmnoži in proizvede toksine, ki povzročajo bruhanje in drisko.

Kako hraniti že kuhan riž? 

Strokovnjaki britanske nacionalne zdravstvene institucije zato svetujejo, da kuhani riž karseda hitro ohladimo in ga pojemo takoj oziroma najkasneje uro po tem, ko smo ga odstavili s štedilnika.

V primeru segrevanja ga spravimo v hladilnik, kjer ne sme stati več kot 24 ur. Po kuhanju ga je priporočljivo segrevati samo enkrat.

Kakšni so simptomi in posledice zastrupitve?

Po navedbah slovenskega Nacionalnega inštitua za javno zdravje (NIJZ) je vrsta B. cereus, na katero lahko naletimo tudi v rižu, najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano med vsemi bakterijami rodu Bacillus.

Povzroča kratkotrajno zastrupitev. Ker bakterija tvori dva različna enterotoksina, od katerih eden povzroča bruhanje, drugi pa drisko, poznamo dva sindroma zastrupitve: emetični sindrom in diarealni sindrom.

Emetični sindrom povzroča toplotno stabilen enterotoksin (strup), spremlja ga bruhanje, ki se pojavi v nekaj urah (do šest ur) po zaužitju onesnažene hrane.


Diarealni sindrom v tankem črevesju povzročajo toplotno občutljivi enterotoksini. Simptomi nastopijo od 8 do 16 ur po zaužitju onesnaženehrane in potekajo v obliki trebušnih bolečin, krčev in driske.

Pri večini bolnikov imata oba sindroma relativno blag potek in ne trajata več kot 24 ur. "Vseeno pa je bilo prijavljenih nekaj hujših oblik bolezni. Znan je smrtni primer po zaužitju hrane, ki je bila močno onesnažena z emetičnim enterotoksinom in trije smrtni primeri, ki so posledica delovanja nekrotičnih enterotoksinov," dodajajo na NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dhoo 18:15 13.april 2017.

    Lačni pojedo vse takoj.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 18:48 02.april 2017.

    A vam jst nekaj povem o rižu....preizkusite lahko sami, jst sm že. Kuhan riž date v dve neprodušno zaprti steklenički, in nalepite/napišite gor "sovražim te" "rad te imam. Nato vsak dan vsaki steklenički govorite gor to, kar piše. Rezultati po ...prikaži več enem mesecu vas bodo presenetili. Naše misli vplivajo na to, kaj se dogaja z vodo in ta poizkus je odličen za vsakega skeptika. Tako da... odvisno kakšno avro oddajate od sebe, tak "postan" riž boste imeli. Mi ga z lahkoto in brez težav lahko pojemo tudi ko na sobni temperaturi stoji več kot 24 ur. S tem, da imajo otroci težave z imunskim sistemom in so zelo dovzetni za okužbe. :)

  • primoz.g 01:31 02.april 2017.

    cela azija se bo pognala v stampedo :)