Šport
65 ogledov

S sposojenim kolesom do zmage in rumene majice

Tony Martin EPA
Tony Martin je s pogumnim napadom poskrbel, da je po četrtem dnevu Toura rumeno majico oblekel še četrti kolesar.

Nemec Tony Martin (Etixx-QuickStep) je dobil četrto etapo kolesarske dirke po Franciji, ki je tekmovalce vodila po tlakovanih odsekih slovite klasike Pariz - Roubaix. To preizkušnjo zaradi neprijetnih tlakovcev imenujejo tudi severni pekel. Po 223,5 km od Serainga do Cambraija je tokrat svetovni prvak v vožnji na čas napadel dobre tri kilometre pred ciljem in oblekel rumeno majico vodilnega.

"Po defektu sem razmišljal le o tem, da bi prišel v cilj in da bom napadel v naslednji etapi. A na koncu sem se odločil za napad, nihče pa mi ni sledil. Ne vem, kaj se je dogajalo. Še nikoli nisem tako močno pritiskal na pedala. Zares sem super zadovoljen," je po dirki dejal junak etape. Nemec je med peklenskimi kockami poškodoval kolo, sotekmovalec Matteo Trentin pa mu je dal svojega in počakal na servisno ekipo.

Martin se je za napad odločil dobre tri kilometre pred ciljno črto, v nekaj metrih napravil razliko, prestavil na najvišji prenos in izkoristil svoje kronometerske sposobnosti. Z zmago je prevzel tudi prvo mesto v skupnem seštevku. Po posamični vožnji na čas, uvodu v letošnji Tour, je za skupno prvim mestom zaostajal sicer pet sekund, po drugi etapi je za rumeno majico zaostal tri sekunde, po tretji še dve manj, zdaj pa je le v rumenem, zaradi bonifikacijskih sekund je prehitel Chrisa Frooma.

Pred peto etapo, ta bo dolga 189,5 km med krajema Arras in Amiens, ima Martin 12 sekund zaloge pred Britancem Froomom in 25 sekund pred Američanom Teejayom van Garderenom. Drugi v etapi je bil sicer Nemec John Degenkolb (Giant-Alpecin), letošnji zmagovalec klasike Pariz - Roubaix, tretji je bil Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.