Slovenija
14 ogledov

S spremenjeno zakonodajo v boj proti korupciji

Borut Pahor EPA
Predsednik Borut Pahor obljublja, da bo naredil vse, da se prihodnjemu senatu Komisije za preprečevanje korupcije omogoči lažje in nemoteno delo.

Predsednik države Borut Pahor je za jutri napovedal srečanje s predsedniki in predsednicama parlamentarnih strank, na katerem bo spregovoril tudi o nadaljnjem delu Komisije za preprečevanje korupcije. Kot pravi, bo storil vse, da bo komisija čim prej imenovana in opravljala svoje delo.

Nova komisija do začetka pomladi

Njegova prva naloga je, da začne postopke za izbiro novega senata KPK. Pahor obljublja, da bodo novi člani imenovani še pred marcem prihodnje leto, ko bo sedanji senat dokončno odstopil.

"Preveč je ovir"

Druga naloga pa se nanaša na spremembe zakonov in njihove dopolnitve, ki bi delu KPK v prihodnje pomagale pri delu. O teh bo govoril tudi na jutrišnjem sestanku s predstavniki strank. Prepričan je namreč, da je njihova skupna dolžnost, da vsaj skušajo storiti vse, da bi slišali opozorilo komisije za boj proti korupciji. Ta je ob svojem odstopu opozorila, da institucije in sam sistem pravne države omogočajo preveliko ovir, da bi taka komisija lahko uspešneje delovala v boju proti korupciji. V tem smislu si bo prizadeval, da bi vendarle v naslednjih mesecih obravnavali in morebiti tudi sprejeli katerega od predlaganih ukrepov, ki ga KPK daje za to, da bi naslednji senat te komisije lažje in boljše opravljal svoje delo.

Kako potekajo postopki

Prihodnji teden se bodo tako začeli postopki za imenovanje novega senata komisije. Kot je pojasnil Pahor, bo objavil javni poziv, naj se v roku 30 dni prijavijo vse osebe, ki se čutijo kvalificirane za delo v senatu. Prav tako bo pozval pet kvalificiranih predlagateljev (državni zbor, vlado, nevladne organizacije, uradniški in sodni svet), da imenujejo po enega kandidata v t. i. izbirno komisijo, ki bo izdelala seznam, s katerega bo moral predsednik izbrati kandidate in imenovati nov senat komisije. Pahor pričakuje, da bo ta začel s svojim delovanjem že v začetku pomladi, upa pa, da bo do takrat tudi sprejetih nekaj novih pravil in ukrepov, s katerimi bo boj proti korupciji uspešnejši.

Komentarjev 18
  • astibo8020 20:38 01.december 2013.

    Dokler bo protikorupcijska zakonodaja po meri predsednikov strank , toliko časa ne bo bolje. Nekateri predsedniki strank, bi najraje ukinili KPK, tako kot so SDK.

  • Marko Slovenia 18:15 01.december 2013.

    Za Gantarja že vedo da je odstopil?

  • Marko Slovenia 18:15 01.december 2013.

    Pahor obljublja... (zakaj tega že niso prej naredili?!?) Niso vedeli ali hoteli vedeti? Dežela sprenevedanj in pravljic