Avto
23 ogledov

S tablami nad avtocestne tolpe

Preventivna tabla proti krajam PU Kranj
Gorenjski policisti so v sodelovanju z Družbo za avtoceste RS v partnerskem sodelovanju postavili prve štiri preventivne table, ki uporabnike avtocest opozarjajo na tatvine in jih pozivajo, naj vendarle poskrbijo za svojo varnost.

Problematika v segmentu premoženjske kriminalitete sicer posebej ne izstopa, zato pa policisti ugotavljajo tudi, da so naše avtoceste in počivališča varna, toda previdnost vseeno ni nikoli odveč.

Prve preventivne table v šestih jezikih

Preventivne table, prve tovrstne na naših počivališčih, voznike na previdnost opozarjajo na obojestranskem počivališču Voklo na gorenjski avtocesti A2, po dve na vsakem počivališču. Bojan Kos iz PU Kranj pojasnjuje, da so lokacijo določili z družbo DARS, kot zasnovo pa so pri oblikovanju končne podobe uporabili lanskoletne opozorilne policijske letake.

Vsebina  obvestilnih  tabel je napisana v šestih jezikih držav – poleg slovenskega je vsebina prevedena še v angleški, nemški, italijanski, madžarski in hrvaški jezik – katerih voznike najpogosteje srečujemo na več kot 600 kilometrih avtocest v Sloveniji.

Najpogostejše napake voznikov

Uporabnike avtocest table obveščajo, naj med postanki preverijo okolico vozila, vrednejših stvari ne puščajo na vidnih mestih in v vozilu, vozila in predmetov v njem ne puščajo brez nadzora, ko zapuščajo vozilo, zaprejo okna in zaklenejo vrata, med spanjem v vozilu poskrbijo za varnost svojega premoženja.

To so tudi najpogostejše  napake, ki jih počnejo vozniki in potniki na avtocestah in  počivališčih, in jih posledično izkoriščajo tatovi. Ti na počivališčih najpogosteje zavajajo oškodovance in v trenutku, ko pritegnejo njihovo  pozornost, skupaj s sostorilci ukradejo predmete iz vozila. Še vedno se pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na počivališčih ob avtocestah pritegniti pozornost drugih udeležencev v  prometu in jim v nadaljevanju prodati lažno blago, ali pa tako situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, mobilne telefone ipd.

Organizirane tolpe

Prav  tako  so primeri, ko  storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi  izpraznjene  pnevmatike,  pripeljejo za njim in z izgovorom nudenja pomoči izvršijo tatvino iz njegovega vozila. V nočnem času pa storilci izkoriščajo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil in vlamljajo ter si prilaščajo različne predmete. Ta kazniva dejanja storilci izvršujejo tudi v času, ko so vozniki počivali v svojih vozilih.

Običajno  kazniva dejanja izvaja več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem razdeljene. Pogosto jih izvršujejo tuji državljani, kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako slovenski državljani kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo.

Komentarjev 2
  • francl12 16:13 22.avgust 2014.

    Eden bo spet masno zaslužil - plačajo pa itak davkoplačevalci

  • punca05 11:44 22.avgust 2014.

    hvala Bogu, še ena tabla več.....policija samo še table postavlja, pa obvestila v šolo dostavlja, pa kazni zaračunava, resnega kriminala pa se ne UPAJO lotiti