Slovenija
451 ogledov

S tableto v boj proti odvisnosti

slovenija 04.12.2009, alkohol, nasilje v druzini, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Stroka. "Ni čudežna tabletka, je pa realistično upanje za zasvojene in njihove družine.” Študije. Z zdravilom bi zmanjšali uživanje alkohola za 60 odstotkov.

Najpozneje do konca leta bo v Slovenijo predvidoma prišlo novo zdravilo z učinkovino nalmefene za zmanjšanje uživanja alkohola pri odvisnikih od alkohola. "V kliničnih študijah se je z jemanjem tega zdravila uživanje alkohola zmanjšalo za okoli 60 odstotkov po šestih mesecih zdravljenja," pojasnjujejo v družbi Lundbeck, ki je prodajo zdravila že začela v šestih evropskih državah.

Tablete bodo na voljo le na recept. "Pred uvedbo zdravila bo zdravnik terapevt poskušal s štirinajstdnevnim psihosocialnim ukrepom oziroma svetovanjem doseči, da bo bolnik sam poskušal vzpostaviti nadzor nad količino zaužitega alkohola," pravi Matjaž Golc iz Lundbecka. Če to ne bo uspešno, bo zdravnik bolniku lahko ponudil pomoč z novim zdravilom.

Veseli vsakega upanja

"Nalmefena ne smemo razumeti kot čudežne tabletke, ki bo končala vse težave zasvojenosti. To bi bilo nestrokovno in bi odvzelo zdravilu možnost, da pridobi dober ugled," pravita Mirjana Radovanović in Maja Rus Makovec iz Psihiatrične klinike Ljubljana.

Pojasnjujeta, da sodobno zdravljenje močno tveganega pitja in odvisnosti od alkohola predvideva kombinacijo zdravil, psihosocialnih in psihoterapevtskih ukrepov, ki jih načrtujejo individualizirano. Odvisni od alkohola so zelo heterogena skupina, odvisnost pa se kaže v različnih kliničnih slikah. "Zato je pacientom v korist, da obstaja čim večji spekter intervenc," pravita in dodajata, da zdravilo s takšnim delovanjem koristno prispeva k večjemu razponu možnosti, da bodo zasvojeni z alkoholom našli način zdravljenja, ki jim je pisan na kožo.

"Veseli smo vseh pobud in informacij, ki zasvojenim in njihovim družinam vzbudijo realistično upanje," še pravita.

Za družbo velik uspeh

Zmanjšano uživanje alkohola za 60 odstotkov za družbo v celoti pomeni velik uspeh, menita Mirjana Radovanović in Maja Rus Makovec. "Individualne usode ljudi, percepcija njih samih ali njihovih bližnjih so vsaka primer zase," dodajata. Nekateri bodo zadovoljni, da pijejo manj, drugi si bodo prizadevali za abstinenco. Nekatere bo pot v abstinenco vodila postopno skozi zmanjšano uživanje alkohola.

Narejenega bolj malo

Statistični podatki Slovenijo uvrščajo med najbolj obremenjene na področju alkohola. Ukrepov, ki jih še nameravajo izvesti na tem področju, pa nam na ministrstvu za zdravje (MZ) niso zaupali.

"Sicer se država zelo zaveda problematike tega področja, vendar pa je za obvladovanje in zmanjševanje problema narejeno bolj malo," opaža specialistka javnega zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto Doroteja Kuhar. To je po njenih besedah med drugim tudi zato, ker gre za kompleksnejši problem. Po njenih informacijah država oziroma MZ zadnji dve leti intenzivneje dela na tem področju in poskuša pripraviti državno strategijo na področju čezmernega in tveganega pitja alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.