Vizita za živali > Novice
101 ogledov

S Taro se na svoj način pogovarja

Pes pomočnik Tara Maja Golob
V lanskem letu smo skupaj z vami zbirali sredstva za nakup prvega psa pomočnika v Sloveniji – Tare. Dobila jo je družinica z avtističnima dvojčkoma. Tara prebiva pri njih že nekaj mesecev in je postala pravi družinski član, brez katere si ne predstavljajo več življenja.

Držinico so zbrali na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste – Polje, kjer dobro poznajo težko zgodbo Katje, mame samohranilke (pravo ime je znano uredništvu). Njena sedemletna dvojčka imata hudo obliko avtizma, ne govorita, oba imata tudi šibek imunski sistem in sta zaradi tega pogosto bolna. Kot avtista svet dojemata drugače, sta veliko bolj občutljiva in ne prepoznata nevarnosti iz okolice.

Zato je njuna mamica pred prihodom Tare lahko le sanjala o skupnem sprehodu: “Preden smo dobili Taro, sem šest let čakala, da gremo na sprehod in zdaj je končno to mogoče.” Njena dvojčka namreč ne poznata nevarnost, ko zagledata avto, tečeta proti njemu, hodita po okenski polici … Ker sta dva, pa je zanjo še toliko težje: “Komaj rešim enega, moram že teči k drugemu.” Zdaj se otroka že veselita skupnih sprehodov s Taro, ki jo mirno držita za oprsnico, ona pa ju mirno vodi.

Tudi sicer je njihovo življenje s Taro drugačno, eden od dvojčkov je s psičko zelo povezan, odkar je prišla Tara k hiši je po besedah Katje tudi spregovoril nekaj besed. Vsak dan se skupaj s psičko uleže na tla in se z njo na svoj našin v tišini  “pogovarja” oziroma sporazumeva. Mamica pravi, da je to postala njuna rutina, ki njenemu sinčku veliko pomeni in ga pomirja.

Taro so vseživljenjsko zdravstveno zavarovali 

Ker gre za družinico s finančnimi težavami in ker je lastništvo psa drago, je družinisi priskočila na pomoč tudi Zavarovalnica Triglav, ki je Taro nadstandardno vseživljenjsko zdravstveno zavarovala. Tako družinici ne bo potrebno skrbeti za morebitne stroške zdravljenja psičke.

“V Zavarovalnici Triglav se zavedamo, da ima pes za vsakega lastnika neprecenljivo vrednost. Tara ima v primeru te družine še posebno vlogo, zato je skrb zaradi stroškov zdravljenja štirinožnega spremljevalca ob neljubih dogodkih razumljiva,” pravi izvršni direktor za prodajo zavarovanj pri Triglavu Iztok Šekoranja. Dodaja, da želijo Tari in družini v vsakem primeru pomagati, ne glede na ceno veterinarskih in drugih storitev, zato so jim v luči njihove družbene odgovornosti podarili zavarovanje za psa, ki je prvo vseživljenjsko zdravstveno zavarovanje psov pri nas. “Naš najboljši prijatelj si vendarle zasluži tudi najboljšo skrb,” je zaključil.

Tara | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Zavarovalnica Triglav bo tako 100-odstotno krila stroške v primeru veterinarskih pregledov, veterinarskih posegov, zdravil, izdaje receptov in kontrolnih pregledov, v primeru operativnih posegov na hrbtenici, komolčnega in kolenskega sklepa ter kolkih. Zavarovanje krije še stroške zdravljenja s kemoterapijo, matčnimi celicami in dopolnilna zdravljenja kot so fizioterapija, akupunktura, akupresura, masaže in pridobitev drugega strokovnega mnenja.

“Zavarovalnici Triglav se iskreno in srčno zahvaljujem za vseživljenjsko zdravstveno zavarovanje za našega najpomembnejšega člana družine - Taro, vam znano kot prvega psa pomočnika za avtistična otroka v Sloveniji,” je zapisala Katja. “Hvala za vaso dobro voljo, humanitarnost in srčnost! Hvala v imenu Tare, mojih otročkov in seveda mene – mame,” je sklenila. Našim bralcem pa se je še enkrat zahvalila za vso pomoč pri zbiranju sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.