Zdravje > Aktualno
358 ogledov

S tem ukrepom bi lahko rešili na milijone življenj

Hrana sol Profimedias
Priporočeni dnevni vnos presežemo že z zajtrkom.

Čeprav je sol pomembna za zdravje, jo uživamo odločno preveč, najnovejša raziskava objavljena v medicinski reviji  British Medical Journal pa navaja, da bi samo z deset odstotnim zmanjšanjem vnosa soli po vsem svetu rešili na milijone življenj.

Raziskovalci z bostonske šole Tufts Friedman za nutricionistične znanosti in politike so še zapisali, da bil vsakoletni strošek za pridobljeno zdravo življenje v grobem enak strošku za zdravila, ki se jih danes uporablja za preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Čajno žličko in nič več

Odrasel človek naj bi zaužil največ pet gramov soli na dan, kar je na primer čajna žlička, kar je tudi priporočilo Svetovne zdravtvene organizacije in Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo. Povečini zaužijemo skoraj dvakratno količino.

Naredimo si plan

Da bi dosegli priporočeni vnos, torej le pet gramov soli ( telo je potrebuje za polovico manj), britanski strokovnjak za prehrano Laurence Plumey priporoča, da smo pozorni že na kruh in sir; dnevni vnos kruha naj vsebuje le 1,5 do 2 grama soli, sira pa le gram (zajtrk). Po gram soli naj bi po njegovem vsebovala tudi naše kosilo in večerja.

Če se le da, jejmo doma

Čeprav strokovnjak priznava, da gre verjetno za "misijo nemogoče", priporoča omejitev prehranjevanja izven doma,  kot pravi, samo krožnik golaža, ki ga pojemo v menzi lahko vsebuje med šest do osem gramov soli. 

Hrane ne solimo, dokler je ne pokušamo, se glasi pravilo, kar se sira tiče, pa sta po mnenju strokovnjaka najprimernejša ementalec in sveži kozji sir.

Ob kupovanju hrane v trgovini dobro poglejte deklaracijo, na kateri je zapisana količina soli, priporoča strokovnjak za prehrano, ki opozori na "pošasti" kot so suhomesni izdelki. Kot največjo skušnjavo pa navaja čips, ki si ga privoščimo zvečer. Sto gramov čipsa namreč vsebuje kar tri grame soli.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.