Avto
84 ogledov

S tiralico iščejo nekdanje vodilne iz Volkswagna

Volkswagen Epa
Interpol išče pet Volkswagnovih menedžerjev in inženirjev, vpletenih v goljufije z dizelskimi emisijami.

Suddeutsche Zeitung je poročal, da so ZDA izdale mednarodno tiralico za nekdanjimi vodilnimi možmi v koncernu Volkswagen, ki naj bi z zasnovali zaroto s ciljem goljufanja z dejanskimi škodljivimi emisijami in s tem zavestno kršenje ameriške okoljevarstvene zakonodaje. 

Med iskanimi sta dva visoka funkcionarja iz nekdanjega vodstva, na čelu katerega je bil kasneje odstavljeni Martin WInterkorn. Šesti funkcionar Oliver Schmidt je bil aretiran že feburarja, ko je skušal iz ZDA odleteti v domovino Nemčijo. Na sojenje čaka v priporu brez možnosti varščine. 

Če je peterica iskanih v Nemčiji, je malo verjetno, da jih bo ta država izročila, saj po ustavi Nemčija svoje državljane lahko izroči le drugi članici EU ali mednarodnemu sodišču. Vseeno pa to pomeni, da se morajo iskani zadrževati v Nemčiji, saj jim sicer grozi izročitev s strani tretje države, denimo Slovenije. 

Volkswagen je septembra 2011 priznal, da je namenoma opremil 11 milijonov vozil po svetu s programsko kodo, ki poneverja dejanske emisije škodljivih dušikooksidov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.