Svet
14 ogledov

S topovi in gumijevkami nad protestnike

Turčija protesti
1/3
Reuters
Policija v turški prestolnici Ankari je v nedeljo zvečer ponovno nasilno posredovala proti demonstrantom. Policisti so uporabili vodne topove, solzivec in gumijevke.

Protestniki so pred policijskim nasiljem bežali v stranske ulice. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, sta bila v nasilju v Ankari ranjeni dve osebi. Protesti so se deseti dan nadaljevali tudi v Carigradu in Izmirju.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan medtem v nedeljo v več govorih svojim podpornikom glede protestov ni bil preveč zaskrbljen, a je obenem protestnikom, ki jih je označil za razgrajače, zagrozil, da ima potrpljenje vlade meje.

V luči protestov je medtem Evropska unija turško vlado spomnila, da med ravnanjem z opozicijo in željo Ankare po vstopu v EU obstaja povezava. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je v nedeljskem sporočilu za javnost pozvala k hitri rešitvi razmer v Turčiji na podlagi dialoga in medsebojnega spoštovanja. Izrazila je zaskrbljenost zaradi razmer in obe strani pozvala k zadržanosti.

"Potreben je odprt in trajnosten angažma turške vlade, da se utrdi demokracija, ustvari zaupanje in prepreči zaostrovanje razmer," je dejala Ashtonova, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojasnila je še, da so pristopna pogajanja s Turčijo in njene obveze glede kriterijev demokracije, pluralizma in pravne države okvir za zagotovitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse turške državljane. Družbena omrežja po njenih besedah ne smejo biti izpostavljena samovoljnim pritiskom.

Omejitve so po besedah Ashtonove možne samo do mej, ki jih omogoča Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic. "EU je popolnoma odločena, da okrepi dialog s Turčijo glede teh pomembnih vprašanj in da na ta način naredi napredek pri pristopnem procesu Turčije," je še povedala Ashtonova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.