Šport > Košarka
16 ogledov

Sagadin poražen iz Stožic

Zmago Sagadin Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let Anže Petkovšek
V drugem kolu lige za prvaka sta zanesljivi zmagi zabeležili tako novomeška Krka kot ljubljanska Union Olimpija.

Potem ko so uvodno tekmo prestavili na kasnejši termin, so košarkarji Uniona Olimpije uspešno začeli pohod proti šestnajstemu naslovu prvaka Slovenije. V dvorani Stožice so v ponovitvi finala pokala Spar iz začetka februarja še enkrat premagali Helios.

Tekma je bila v prvem polčasu izenačena in zanimiva, v nadaljevanju pa so domači košarkarji prišli do lepe prednosti (56:45), ki je niso več izpustili iz rok in tako Domžalčanom zadali četrti zaporedni poraz.

Ključna igralca domačega trenerja Saša Filipovskega sta bila Jaka Blažič z 19 točkami in Dino Murić s 17, pri Zmagu Sagadinu pa se je od dvanajstih igralcev, ki so stopili na parket, med strelce vpisalo le pet. Đorđe Majstorović je dosegel 22 točk, Nikola Gačeša pa 17.

Šentjur videl napet lokalni derbi

Tajfun je uspešno začel ligo za prvaka - uvodno srečanje z Union Olimpijo je prestavljeno v april, Zlatorog pa je doživel še drugi poraz. Tokrat zelo dramatičnega, saj so Laščani v rednem delu zapravili veliko priložnost, v podaljšku pa zmagovito trojko Ivana Držića prejeli šest sekund pred koncem.

Gledalci v Šentjurju so videli pravi lokalni derbi, poln preobratov, neverjetnih situacij in z infarktnim zaključkom. Prvi nenavaden dogodek je bil, da je Tajfun izjemno učinkovito odprl tekmo in Zlatorogu v prvih desetih minutah dovolil le devet točk. Prednost je tako znašala že 16 točk in tudi v 19. minuti je bila prav zajetna (40:26). A tu so na sceno stopili gostje.

S povsem drugačnim pristopom ter nepopustljivo borbenostjo so tekmeca prisilili v napake in zgrešene mete, hkrati pa učinkovito polnili koš tekmeca. Od 19. do 33. minute so naredili delni izid 40:16 in prevzeli vodstvo (66:56).

Zdaj se je drama šele začela. Zlatorog je prednosti ohranil skoraj vse do konca. Sto sekund pred zaključkom je imel 80:75, vendar je najprej Držič zadel trojko, nato pa je Luka Lapornik storil nešportno osebno napako, tako da se je Tajfun sedem sekund pred koncem po novem košu Držića prebil v vodstvo z 82:80. Podaljšek je dve sekundi kasneje izsilil Žiga Dimec, v podaljšku pa je junaško vlogo znova odigral 205 centimetrov visoki Držić. Nov preobrat Zlatoroga, ki se je vrnil iz zaostanka 85:91, je prekinil in dokončno zaustavil s trojko za zmago s 94:91.

aba krka cedevita pavić baždarić | Avtor: ABA ABA

Krka uveljavila razliko v kvaliteti

Dvoboj neporaženih ekip iz prvega kola lige za prvaka so pričakovano dobili favorizirani Novomeščani, ki lovijo svoj četrti zaporedni naslov prvaka. Ti so odločilno prednost naredili v tretji četrtini in na koncu prišli do zanesljive zmage. Ključni mož Krke je bil Smiljan Pavić z 19 točkami in osmimi skoki, pri poražencih pa je bil najboljši Igor Marić s 15 točkami in sedmimi skoki.

Mariborčani so tekmo dobro začeli in bili v prvem delu igre praktično ves čas v ospredju. Do prve zajetnejše prednosti so prišli v sedmi minuti (19:11), a nato slabše odigrali končnico četrtine, v kateri je Krka naredila delni izid 11:5 in se približala na 22:24. Nalet Krke se je prenesel tudi v uvod drugih desetih minut, saj so tekmeca hitro ujeli, po košu Matjaža Smodiša v 13. minuti pa povedli z 28:24. Štiri točke prednosti so Novomeščani nesli tudi v drugi polčas.

Tega so začeli s košema Pavića in Jake Klobučarja ter trojko Domna Lorbka in ušli na 48:37. Ko je Jure Lalić v 27. minuti Krko popeljal do prednosti 61:48, se je zdelo, da je tekma odločena. A domači se še niso predali, se približali na pet točk, zadnjih deset minut pa začeli z osmimi točkami minusa. Opozorilo ob koncu tretjega dela igre je bilo dovolj, da so Novomeščani v zadnji četrtini zaigrali zbrano in tekmecu - z izjemo uvodne minute - niso več dovolili približati se na manj kot deset točk.

Liga za prvaka, 2. kolo:

Union Olimpija : Helios 77:63 (18:13, 22:24, 22:16, 15:10)
Blažič 19, Murić 17; Majstorović 22, Gačeša 17.

Maribor Messer : Krka 70:83 (24:22, 13:19, 21:25, 12:17)
Pavić 19, Lalić in D. Lorbek po 15; Marić 15, Pelko 14.

Tajfun : Zlatorog 94:91* (25:9, 15:24, 13:31, 29:18, 12:9)
Držić 21, Primorac 13; L. Lapornik 21, Mučić 15, Zadnik 14.

* - po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.