Šport
78 ogledov

Sagan slavil za milimetre

Peter Sagan EPA
Slovak Peter Sagan (Tinkoff) je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Franciji.

Na preizkušnji od francoskega Moirans-en-Montagna do Berna v Švici, dolgi 209 kilometrov, je Peter Sagan v tesnem sprintu ugnal Norvežana Alexandra Kristoffa (Katjuša), tretji je bil rojak slednjega Sondre Holst Enger (IAM). Skupno je v vodstvu ostal Britanec Chris Froome (Sky).

"Bil je težak dan, zelo vroče je bilo. A sem vesel, seveda, velika zahvala pa gre tudi moji ekipi. Neverjetno. Velikokrat sem že izgubil z majhno razliko, a verjamem v usodo in zdaj se mi vse vrača. Navijači iz Slovaške so me prišli spodbujat in tudi zaradi njih je bilo lepo slaviti," je v prvem odzivu po etapni zmagi dejal slovaški kolesar.

Skupni seštevek je ostal nespremenjen, Froome ima minuto in 47 sekund naskoka pred Baukejem Mollemo. Tretji je Britanec Adam Yates (+ 2:45).

Večji del etape je glavnina sicer dovoljevala beg dvema, ki sta ušla že zelo zgodaj. Člana Ekixxa Tony Martin in Julian Alaphilippe, slednji je poskušal že dan prej, a ga je ustavila tehnična težava na kolesu, sta dolgo bežala, toda na koncu nista bila uspešna. Vmes je bilo sicer videti, da jima bo celo uspelo, saj je Martin narekoval izredno oster ritem, Alaphilippe pa je sledil njegovi kronometrski predstavi.

Njunih šest minut naskoka se je do letečega cilja spremenilo le še v dobro minuto, na zadnjem vzponu pred ciljem na Cote de Muhleberg pa je bilo akcije konec. Glavnina je ukrepala, ko pa je Martin tudi končal svoj solo projekt, si je nekaj sekund naskoka privozil Rui Costa.

A vse skupaj je bilo le ogrevanje za veliki finale sprinterjev. Niti tlakovci v nekaj zadnjih kilometrih niti rahel vzpon pred ciljem niso pomenili kakšne posebne ovire; na zadnji kilometer je glavnina prišla skupaj, po taktičnem ogledovanju in preizkušanju tekmecev pa je v pravem trenutku napadel Sagan. Odločali so milimetri, Kristoff je že dvignil roke v prepričanju, da je on najboljši, toda kamere so bile neizprosne: Slovak je bil za malenkost hitrejši.

Dva slovenska kolesarja sta etapo končala v prvi skupni z glavnino, 38. je bil Borut Božič (Cofidis), 51. pa Jan Polanc (Lampre-Merida). Minuto in 20 sekund sta zaostala 75. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) in 87. Luka Pibernik (Lampre-Merida). Skupno je najvišje še vedno Polanc, na 63. mestu zaostaja 1:45:41 ure.

V torek bo na Touru drugi prost dan, v sredo pa karavano čaka še ena naporna gorska etapa, 184 km med Bernom in francoskim Finhaut-Emossonom na 1960 metrih nadmorske višine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.