Slovenija
42 ogledov

Salmonela je na Koroškem položila že 14 otrok

Laboratorij Shutterstock
Koroško je že drugič v nekaj mesecih zajela množična okužba s salmonelo.

Do srede se je na Koroškem s salmonelo okužilo že 14 otrok. Tako množična okužba je zajela učence in tudi 4 zaposle na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Po podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je to že drugi izbruh okužbe v nekaj mesecih.

Da so se prvi znaki okužb na omenjeni šoli pojavili že 16. oktobra, izbruh okužbe pa je bil ugotovljen v času jesenskih počitnic, zaradi česar tedaj vzorcev živil ni bilo mogoče odvzeti, saj šolska kuhinja v tem času ni obratovala, je pojasnila predstojnica območne enote NIJZ v Ravnh na Koroškem Neda Hudopisk.

"Po opravljenih anketah in poizvedovanjih menimo, da so otroci, ki so zbolevali v času pred počitnicami z znaki driske, bruhanja, povišane temperature, krči, splošno slabostjo, glavobolom ter drugimi znaki med seboj epidemiološko povezani in sicer z gotovostjo z lokacijo okužbe in verjetno z živilom, ki pa ni dokazano," dodaja Hudopiskova.

Pospešeno čistijo in razkužujejo

V šoli medtem še vedno izvajajo različne ukrepe, med katere spadajo kontrole zdravstvenega stanja zaposlenih oseb na šoli, čiščenje in razkuževanje prostorov, anketiranje, aktivno iskanje primerov, kontrola oz. testiranje bolnikov, odvzem brisov na snažnost, odvzem brisov na salmonelo, posnetek stanja v kuhinji šole, medresorsko sodelovanje, svetovanje, zdravstvena vzgoja, usposabljanje, posredovanje navodil in drugi ukrepi.

Ukrepali so takoj že med oziroma kljub nedavnim jesenskim počitnicam, zagotavlja ravnateljica Nada Duler. Šolska kuhinja, kjer bakterije z brisi niso našli, pa nemoteno obratuje od prvega dne po počitnicah. Ob tem pravi, da se je očitno pojavila kombinacija več nesrečnih dogodkov, saj je v jesenskem času tudi po podatkih zdravstvenih služb veliko trebušnih oboljenj in viroz, zato ob prvih znakih po njenih besedah tudi nihče ni posumil na možnosti okužb s salmonelo.

To je v kratkem času že druga množična okužba s salmonelo na Koroškem. Sredi poletja se je več kot 40 ljudi potrjeno okužilo s salmonelo v eni od tamkajšnjih restavracij z mehiško hrano, ki je bila zato tudi nekaj časa zaprta.

Uprava za varno hrano sicer ob pregledu restavracije bakterije tam ni našla, je pa ugotovila druge pomanjkljivosti in fekalno onesnaženje vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.