Zdravje > Aktualno
425 ogledov

Salmonela v treh proizvodih

Perutnina Profimedias
Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je iz prodaje umaknilo tri mesne proizvode zaradi prisotnosti salmonele.

Na črni listi so se zaradi prisotnosti salmonele znašli piščančje prsi, stegno, mleto piščančje meso ter zaradi prisotnosti listerije klobasa proizvajalcev Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, Poljeprivredno gospodarstvo Orehovec, mesnica Ravić in podjetje Igomat. 

Potrošnike je o prisotnosti bakterij preko spletne strani obvestila Hrvaška agencija za prehrano. 

Na Hrvaškem od srede meseca izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla, potem ko je zaradi salmonele v kokošjih jajcih umrl petletni fant. Fant je umrl oktobra lani po okužbi z jajci, kupljenimi v nakupovalnem centru Kaufland v Samoborju.

Nadzor je pokazal, da je več vodilnih trgovskih verig na Hrvaškem prodajalo meso, ki je bilo onesnaženo s salmonelo ali pa so v skladiščih hranile zamrznjeno meso, ki mu je potekel rok veljavnosti. 

Kako se okužimo?

Bakterije salmonele povzročajo črevesno nalezljivo bolezen, ki ji pravimo salmeneloza. 

Bolezen se prenaša z živali neposredno ali posredno oz. tudi s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina in jajca.

Salmonela | Avtor: Profimedias Profimedias

"Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo," navajajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Bolnik oz. okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oz. v okolje in na druge ljudi."

Teoretično bi se lahko okužili tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko.

Doba inkubacije, t.j. čas od okužbe do začetka bolezni, traja od šest do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Okužba je nevarna zlasti za bolnike, starejše in otroke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Alen Jazbec 12:21 19.april 2017.

    Na osnovi nezadovoljive kvalitete hrane, se ne čudim, da izdajalci slovenskega naroda, ki dol dopustujejo vozi hrano s seboj. Če bi jo tam kupovali bi vsi pocrkal.