Slovenija
14 ogledov

"Sama bom odločala"

Alenka Bratušek Saša Despot
Premierka Alenka Bratušek je v pogovoru za današnji nemški Die Welt spregovorila o napakah v preteklosti, majavih bankah in ženski moči.

Ocenila je, da ji je uspelo uresničiti svoj glavni cilj, Sloveniji prihraniti prošnjo za pomoč EU. Izpostavila je potrebo po konsolidaciji javnih financ, a želi, kot je dejala, "sama odločati, kako...".
"V osmih mesecih, ko vodim vlado, smo na nek način z gasilskimi akcijami hitro rešili najhujše težave. Očitno smo požar dejansko pogasili. Sedaj moramo razviti dolgoročno strategijo za državo," je dejala premierka.

Na vprašanje, da njen predhodnik Janez Janša javno poziva k pomoči EU, je Bratuškova odgovorila, da mora Slovenija konsolidirati javne finance, a želi sama odločati, "kako bomo to storili: npr. prek nepremičninskega davka, ki ga želimo uvesti, namesto zniževanja pokojnin. Mi smo tisti, ki moramo Slovencem pojasniti, kaj bomo storili in zakaj. Rezi so potrebni. Gentlemeni trojke pridejo, dajo navodila in ponovno odidejo. Sami natančno vemo, kaj je potrebno storiti".

Prvi privatizacijski paket

Glede privatizacije v Sloveniji je pojasnila, da država trenutno prodaja 13 podjetij in banko, razkrila pa je tudi časovnico privatizacije.

"Pomembno mi je, da najdemo strateške partnerje, ki bodo podjetje razvijali naprej in imeli dolgoročni interes. Imeti morajo pošten razvojni načrt za podjetje, ki ga prodajamo... Konec leta bi se morala končati večina prodaje iz prvega privatizacijskega paketa. Do konca decembra oziroma začetka prihodnjega leta bomo predstavili strategijo upravljanja preostalih podjetij, pri katerih ima država svoj delež. Takrat bomo natančno povedali, kaj je strateško, kaj bomo prodali v celoti, kaj samo do največ 50 odstotkov. Takrat bomo objavili javni razpis, vse bo transparentno in jasno."

Na vprašanje, da prvi krog privatizacije v Sloveniji ni bil uspešen in kaj bo sedaj storila drugače, je predsednica slovenske vlade med drugim odgovorila, da je potrebno hitro pokazati, da je lahko tuje podjetje dober lastnik.

"Sposobni pokriti več kot 1,2 milijarde"

Glede rekapitalizacije bank in kaj bo storila, če bo potrebnih več kot predvidenih 1,2 milijarde evrov, je Bratuškova odgovorila, da ima država trenutno "na računu več kot pet milijard evrov, zaradi česar smo sposobni pokriti tudi več kot 1,2 milijarde. Pomembneje od špekulacij s številkami je, da bomo po stresnih testih imeli jasno podobo stanja naših bank".

"Naše banke bodo v prihodnjem letu v najboljšem stanju, saj bomo dodatno kapitalizacijo končali do konca letošnjega leta," je še dejala predsednica slovenske vlade.

Podobnosti z Angelo

Za nemški dnevnik je predsednica slovenske vlade spregovorila tudi o ženskah v politiki. Kot je med drugim dejala, na zasedanjih Evropskih svetov sodelujejo samo štiri ženske, ki pa se počutijo med seboj posebej povezane.

"Še tesneje bi morale sodelovati, da pokažemo, da je prihodnost ženska, kot je tudi beseda prihodnost, tako v nemščini kot slovenščini. Posebej z Angelo Merkel imava zelo odprt odnos," neodvisen od strankarske pripadnosti.

"Najprej sva ženski in ženske drugače gledamo na svet kot moški. Nobena od naju ne mara govoričenja. Obe sva zelo neposredni..," je še dejala Bratuškova.

 
Komentarjev 3
  • privat 08:59 07.december 2013.

    sposobni pokriti??? Kaj je z to žensko?? Mi smo že goli in bosi in ona govori da smo mi nekaj sposobni??

  • vladek 16:43 03.december 2013.

    Ona ni diktator,ona je Jankovićev(solatarjev)hlapec,kot cela PS

  • Kranjica 16:19 03.december 2013.

    Sama bo odločala? Sami odločajo diktatorji, ne pa predsedniki/predsednice demokratično izvoljenih vlad!