Zdravje > Aktualno
65 ogledov

Samo v Sloveniji 8.000

Množica ljudi Profimedias
Ste tudi vi tisti z večjim tveganjem za okužbo? Preverite.

“Virusni hepatitis danes predstavlja sedmi najpogostejši vzrok smrtnosti po vsem svetu,” ob svetovnem dnevu hepatitisa opozarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V Evropi je po njihovih podatkih z virusom hepatitisa B okuženih 13 milijonov ljudi, z virusom hepatitisa C pa 14-15 milijonov in to število strmo narašča. Ocenjujejo, da zaradi posledic obeh kroničnih okužb vsako leto umre 170.000 bolnikov

“K sreči pa živimo v zgodovinskem trenutku, saj najnovejša zdravila omogočajo, da je hepatitis C prva ozdravljiva kronična virusna bolezen v zgodovini medicine,” pojasnjuje dr. Mojca Matičič s Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Svetovna zdravstvena organizacija, Evropski parlament in vrsta najuglednejših strokovnih inštitucij že pozivajo k dokončni nadvladi te bolezni v bližnji prihodnosti, brez cepiva in le z zdravili.

“Ker tako imenovani slovenski model zdravljenja hepatitisa C v Evropi služi kot primer dobre klinične prakse, je statistična projekcija pokazala, da bi s stopnjevanjem števila novoodkritih okuženih in njihovega zdravljenja lahko do leta 2030 za 90 odstotkov zmanjšali prevalenco okuženih in praktično skoraj izničili število bolnikov z ogrožujočimi zapleti bolezni,” pravi Mojca Matičič. 

“V Sloveniji ocenjujemo, da je z virusom hepatitisa C okuženega okrog 0,4 odstotka prebivalstva. To pomeni, da ima v Sloveniji okužbo z virusom hepatitisa C vsaj 8.000 ljudi, poznamo pa jo pri približno 3500 osebah,” dodaja. 

Prvi korak, da bi bolezen nadvladali je po njenih besedah ta, da se odkrije vse okužene, saj je okužba tudi tri desetletja lahko povsem brez bolezenskih znakov.

Brezplačno anonimno testiranje 

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo danes med 13.00 in 19.00 uro potekala akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Testiranje bo anonimno, brezplačno in brez napotnice. Poleg oddaje majhnega vzorca krvi, se boste tam lahko pogovorili z zdravnikom, ki bo tudi odgovarjal na vaša vprašanja. Rezultati bodo testiranim na voljo v ponedeljek, 1. avgusta, kot celoto pa jih bodo analizirali septembra.

UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo že od leta 2007. V preteklih akcijah se je skupaj testiralo skoraj 6000 ljudi. Od teh je bila okužba z virusom hepatitisa C odkrita kar pri 1,8 odstotku. Med njimi je bilo precej takih, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, ki so imeli okuženega spolnega partnerja ali družinskega člana ali bili podvrženi neprofesionalni tetovaži oziroma »piercingu«. Sicer pa se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja lahko vsakdo anonimno in brezplačno ter brez napotnice testira na okužbo z virusoma hepatitisa B in C vsak ponedeljek med 12.00 in 14.00 uro. Ob tem je na voljo tudi posvet z zdravnikom. 

Kdo naj se testira?

Virus hepatitisa C se prenaša z okuženo krvjo in z okužene matere na otroka. Spolni prenos je je možen le, če je izločkom spolovil pridružena tudi okužena kri. Med skupine z velikim tveganjem za okužbo torej sodijo vsi ljudje, ki so v Sloveniji prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993 (če so jo prejeli v manj razvitih državah, je ta letnica še kasnejša) oziroma so v preteklosti imeli večje operativne posege, bili na hemodializi ali imeli naključen vbod z uporabljeno injekcijsko iglo, so sobivali z okuženimi v skupnem gospodinjstvu in menjavali pribor za osebno higieno (britvice, zobne ščetke, manikirni pribor itd.).

Pozornost velja tudi za vse tiste, ki so imeli tetovažo, prebadanje (»piercing«)  ali akupunkturo izvedeno neprofesionalno oziroma v lokalih brez ustreznega higienskega nadzora in uporabe materiala za enkratno rabo. Med posebna tveganja pa sodi seveda menjavanje pribora za uporabo drog, ne le injekcijskega, temveč tudi tistega za njuhanje, in tvegano spolno vedenje, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi. "Vse premalo se zavedamo, da je varen spolni odnos le odnos dveh zvestih neokuženih partnejev," dodajajo na UKC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.