Avto
28 ogledov

Nemčija bi v avtomobile uvedla črne skrinjice

Mercedes-benz E T Mercedes-Benz AG
Nemške oblasti bodo od proizvajalcev vozil, ki bodo v svoje avtomobile vgrajevali avtopilote, zahtevati tudi vgradnjo črnih skrinjic. Te bodo v pomoč pri določanju odgovornosti za prometne nesreče.

Nemški minister za promet Alexander Dobrindt je vest o črnih skrinjicah sporočil po objavi novice, da so v ZDA zabeležili prvi smrtni primer v prometni nesreči, ki ga je povzročil avtopilot v vozilu tesla modela S.

Na smrt potnika v vozilu, ki naj bi med nesrečo gledal film, avtopilota pa je zmotilo bleščanje sonca - zaradi česar se je vozilo brez zaviranja zaletelo v prikolico tovornjaka, se je oglasila tudi potrošniška organizacija v ZDA Consumer Report. Opozorili so, da so avtopiloti nevarni.

Nemčija želi biti globalni vodja za samovozeča vozila

Dobrindt je predlagal, da v primeru samodejne vožnje voznikom ne bo treba držati volana, niti jim ne bo treba biti pozornih na dogajanje v prometu, bodo pa morali ves čas sedeti za volanom in prevzeti nadzor nad vozilom, če bo to potrebno.

Minister za promet je dejal, da bodo morali avtomobilski proizvajalci v vozila z avtopiloti vgraditi črne skrinjice, ki bodo zabeležile, kdaj je bil avtopilot vklopljen, kdaj je vozil voznik, oziroma kdaj je sistem vozniku svetoval, da prevzame nadzor nad vozilom.

Predlog zakona so v potrditev poslali še na druga ministrstva, ki bodo o tem odločala še to poletje.

Nemčija je dom nekaterim največjim avtomobilskim podjetjem, vključno z skupino Volkswagen, Daimlerjem in skupino BMW Group, nemška vlada pa želi, da bodo njihovi avtomobilski proizvajalci globali vodje na področju avtonomne vožnje.

Kanclerka Angela Merkel je že aprila letos dejala, da naj avtomobilski proizvajalci v Berlin pošljejo seznan želja, ki jim bodo pomagale pri razvoju in proizvodnji samovozečih avtomobilov. Prva masovna vozila, ki bodo v prometu vozila povsem samodejno, naj ne bi bila nared za proizvodnjo do leta 2020, množičneje pa naj bi bila na cestah zastopana do leta 2025.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.