Avto
101 ogledov

Samovozeči robot je že sam na dom pripeljal prvo pico

Dostava pic Youtube
Avtonomna vozila so za prihodnost transporta neizbežna. Tega se zavedajo tako vlade po vsem svetu, še bolj pa proizvajalci sistemov in vozil, ki bodo samodejno vozila po cestah. In ne gre zgolj za prevoz potnikov, velika bitka se je že začela tudi med dostavljalci pošte in drugih storitev.

Pri gigantu na področju peke pic in dostave na dom, Domino, verjamejo, da bodo v prihodnosti pice na dom dostavljala dostavna vozila – roboti, in ne več ljudje. Trenutno testirajo svojega prvega avtonomnega robota (Domino's Robotic Unit - DRU) za dostavo pic, ki je letos na dom že uspešno dostavil prvo pico.

Robota so leta 2015 pri podjetju razvili skupaj z avstralskim dobaviteljem vojaške opreme Marathon. Robot za svoje delovanje uporablja množico senzorjev, ki zaznavajo vse ovire na poti do lokacije, kamor mora dostaviti hrano.

Čeprav je robot zaenkrat del marketinške ofenzive, pa se pri Dominu že dogovarjao z oblastmi na Novi Zelandiji, da bi dovolile testiranja, saj bi tako izboljšali delovanje robota - od njegove hitrosti do učinkovitosti pri dostavi.

Ker ge za zelo majhnega robota je težko verjetno, da se bo lahko premikal po cesti v prometu, pač pa bodo morale biti zanj rezervirane kolesarske poti in peš poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.