Svet
10 ogledov

Samooklicani maščevalec ustrelil dva policista

umorjena policista
1/3
EPA
V New Yorku je 28-letni napadalec ubil dva policista. Na Instagramu je naznanil, da bo ustrelil dva prašiča zaradi žrtve policijskega nasilja Erica Garnerja. Policisti razjarjeni nad županom New Yorka.

V New Yorku je napadalec v soboto s strelom v glavo ubil dva mestna policista. Kmalu zatem se je napadalec - gre za 28-letnega Ismaaiyla Brinsleyja - ubil na postaji podzemne železnice v predelu Brooklyna, je na novinarski konferenci v soboto zvečer povedal newyorški policijski komisar William Bratton

Brinsley je pristopil k patruljnem avtomobilu, v katerem sta sedela policista Wenjian Liu in Rafael Ramos, ter ju brez opozorila ustrelil. Po besedah Brattona sta bila enostavno usmrčena. V kritičnem stanju so ju prepeljali v bolnišnico, kjer sta umrla.

Osumljenec ni Newyorčan, temveč je pripel v mesto iz Baltimorja v zvezni državi Maryland. Preiskava zločina sicer še poteka, vendar pa naj bi temnopolti Brinsley v soboto zjutraj najprej ustrelil in ranil lastno dekle v Baltimorju, nato pa se podal v New York. Na njenem računu splete strani Instagram naj bi naznanil, da bo zaradi žrtve policijskega nasilja Erica Garnerja ustrelil dva "prašiča". V ZDA policiste zaničljivo med drugim imenujejo tudi prašiči.

Napad se je zgodil v času zaostrenih napetosti in protestov v državi glede ravnanja policistov. Prvi veliki protesti proti policijskemu nasilju so izbruhnili poleti zaradi smrti temnopoltega mladeniča v Fergusonu v zvezni državi Louisiani, kasneje pa zaradi smrti temnopoltega preprodajalca cigaret Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku.

Predsednik države Barack Obama je brezpogojno obsodil dejanje. "Policisti, ki služijo in varujejo naše skupnosti, sleherni dan tvegajo svojo lastno varnost in zaslužijo si naše spoštovanje in hvaležnost," je po poročanju BBC sporočil v izjavi Obama, ki je sicer na počitnicah na Havajih.

Di Blasio | Avtor: Youtube Youtube
Ameriški pravosodni minister Eric Holder je napad označil za barbarskega. Newyorški župan Bill de Blasio pa se je strinjal, da je bil umor dvojice izveden v stilu usmrtitve. Celotno mesto po njegovih besedah žaluje. "Ko je umorjen policist, to prizadene temelje naše družbe. To je napad na vse nas," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na napad se je sicer med prvimi odzval temnopolti aktivist in politik Al Sharpton, ki je izrazil ogorčenje, še posebej zaradi tega, ker je napadalec izkoristil ime Garnerja za napad. Sharpton je dejal, da so na vseh protestnih shodih vedno poudarjali mirno nasprotovanje policijskemu nasilju.

Komentarjev 1