Zdravje > Intima
76 ogledov

“Samskost je lahko enkratna priložnost”

Valentinovo Profimedias
Boste tokratno Valentinovo preživeli samski, brez čokoladice v obliki srčka in ljubeznive čestitke? Nič zato, zdaj imate priložnost za razvijanje sebe, saj samski stan spodbuja osebno rast.

"Ljudje pogosto zamenjujejo „biti samski“ z „biti sam“. Biti sam, torej brez partnerske zveze, ne pomeni biti nujno osamljen," pojasnjuje specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol. Pravi, da se posamezniki, ki niso prostovoljno izstopili iz zveze, pogosto ujamejo v ta občutek. Biti samski tako nemalokrat ljudje doživljajo kot neuspeh. Počutijo se manjvredni in nepopolni.

"Na drugi strani pa je za nekatere samski stan lahko tudi svobodna izbira, ki je v modernih časih že dodobra postal nov stil življenja. Časi so se spremenili in po večini družba več ne stigmatizira takšnih, ki jim družina ter zakonska zveza ne predstavlja prioriteto," opisuje. Po njenih besedah je pomembno, da vsak pri sebi definira, da resnično prisluhne sebi in pogleda kaj si želi ter katere vrednote so mu v ospredju.

Prijateljice | Avtor: Profimedias Profimedias
Ni več prilagajanj

Eva opisuje samskost kot obdobje, v katerem posameznik ni okupiran z intenzivnim diadnim odnosom. "Nadomestitev tega globljega odnosa lahko predstavljajo tesne vezi z prijatelji in starši, kjer se potrebe po bližini zadovoljijo. Kadar ta bližina ni več zadostna, se prične hrepenenje po nekom, ki bi ga želeli spustiti še bliže," pravi.

Po njenih besedah je pomembno, da človek ne hiti iz enega odnosa v drugega samo zaradi strahu pred osamljenostjo ali celo pred tem, da bi se mogel soočit sam s seboj. Samski stan namreč daje idealno priložnosti za razvijanje sebe in spodbuja osebno rast. "Obdobje, ko je človek sam s seboj, daje možnost za neodvisno spoznavanje sebe, saj ni več zahtev od partnerja ali prilagajanj na nekoga drugega," meni.

Kako izkoristiti samski stan

"To je čas, ko ste neomejeni in svobodni, ni vam potrebno upoštevati še nekoga in zato se lahko pristno spoznate," pravi. Dodaja, da vam spoznavanje svojih življenjskih pričakovanj, vrednot ustvarjanje svojega ritma in sledenje svojim ciljem prinaša celostno podobo o sebi, o tem kam želite in na kakšen način to želite, ob tem vam lahko pomaga tudi psihoterapija. "Ko veste kdo ste in kaj želite, vam bo lažje najti tudi partnerja, ki vam je podoben," pravi.

Po njenem prepričanju je pomembno, da stopite v partnersko zvezo z razlogom ljubezni in ne iz strahu pred osamljenostjo. Da ljubite partnerja zato, ker ga želite in ne zato, ker ga potrebujete. Ko imate ponotranjeno sliko o tem, kaj želite, je po njenem mnenju tudi čas za pro-aktivno vedenje, saj domov na vrata ne bo prišel nihče.

Bodite srečni sami s seboj

"Pustite času čas, uživaje vaše življenje in bodite srečni sami s seboj, tako boste izžarevali notranje zadovoljstvo in pritegnili ljudi podobne vam. Bodite aktivni, obiskujte zabave, razstave, omislite si nove konjičke ter bodite odprti," svetuje Eva. Ko je človek v sebi odprt na nov odnos, se to namreč na nezavedni ravni izraža navzven. "Posamezniki, ki so še čustveno navezani na stare odnose, ki jih še niso razrešili, na nezavedni ravni sporočajo, da ne želijo nikogar blizu. V bistvu pa mislijo, da bi želeli zvezo, navzven pa delujejo zaprto," opisuje. Zato v sebi odstranite vso čustveno navlako in ustvarite prostor za novo ljubezen. Ko boste ustvarili ta notranji prostor in se zavedali svoje življenjske vizije, boste po njenih besedah tudi lažje začutili osebo, s katero lahko zgradite golobjo vez, ki vas bo dopolnjevala in ne izčrpavala.

Zato je samskost po njenem mnenju enkratna priložnost, da čas namenite sebi in svojim občutkom. Ko boste pristno začutili sebe, boste lahko tudi vašega bodočega partnerja.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • smejka 07:07 14.februar 2017.

    Tako je...kljub partnerju si lahko sam oz.osamljen.Mogoče se to še bolj občuti, kot če si samski.