Svet
8 ogledov

Samsung mora Applu plačati 290 milijonov

Samsung in Apple Reuters
Samsung bo moral zaradi kršitve patenta Applu plačati 290 milijonov dolarjev. Apple je sicer zahteval skoraj 100 milijonov več.

Applu je v dolgotrajnem sojenju proti svojemu največjemu konkurentu Samsungu zabeležil novo zmago. V najnovejšem procesu je ameriška porota odločila, da mora Samsung zaradi kršitve patenta Applu plačati 290 milijonov dolarjev (215 milijonov evrov). Znesek je sicer za 90 milijonov dolarjev nižji od zahtevanega, a za kar 238 milijonov višji od vsote, ki jo je ponudil Samsung.

Tožba na tožbo

Apple je leta 2011 korejskemu podjetju očital, da je kopiral iPadovo in iPhonovo tehniko in dizajn. V prvem procesu avgusta 2012 je bila ugotovljena kršitev patentov. Na tem procesu se je sicer vse vrtelo le okoli zneska, ki ga mora Samsung nakazati. Pred tem je namreč neka druga porota odločila, da morajo Korejci plačati več kot milijardo dolarjev, kar se je sodnici zdelo preveč. Kazen je zmanjšala na 600 milijonov. Samsung namreč ni kršil 26 patentov, ampak le 13. Takrat se je Samsung pritožil, kar bo verjetno storil tudi sedaj. Če njihova pritožba ne bo uspešna, bo Apple skupaj prejel skoraj milijardno odškodnino.

Tretji proces naj bi se začel marca. Apple namreč trdi, da Samsung s kršitvami patentov še vedno ni odnehal.

Komentarjev 1
  • lukaz 13:21 24.november 2013.

    Me pa zanima, kako bi se odločila mednarodna porota in mednarodni sodniki.Američani so še vedno dajali prednost svojim!