Svet
12 ogledov

Sanader kriv vojnega dobičkarstva in podkupovanja

Ivo Sanader se je na sodbo odpeljal s taxijem. Pixsell
Hrvaško sodišče je danes izreklo prvo nepravnomočno razsodbo hrvaškemu premierju Ivo Sanaderju. Kriv je vojnega dobičkarstva in prejemanja podkupnin. V petnajstih dneh mora vrniti približno pol milijona evrov oziroma 3,6 milijona kun.

Hrvaško sodišče je danes odločilo, da je 59-letni nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki ga bremenijo več primerov korupcije med letoma 2003 in 2009, ko je vodil hrvaško vlado in HDZ, kriv vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Za omenjena kazniva dejanja mu je izreklo skupno deset let zapora. Za Hypo je dobil tri leta in šest mesecev zapora, za Ina Mol pa sedem let in šest mesecev. Ker je kazen višja od petih let, bodo Sanaderja še danes prepeljali v zapor v Remetincu.

Tožilstvo je sicer prejšnji teden v sklepni besedi v sredo za Sanaderja zahtevalo 15 let zapora, kar je najvišja možna zaporna kazen na Hrvaškem za kazniva dejanja podkupovanja, vojnega dobičkarstva ter zlorabe položaja in pooblastil.

Vrniti mora denar

Sanader mora v petnajstih dneh državi vrniti tudi nekaj manj kot pol milijona evrov oziroma 3,6 milijona evrov. Medtem ko bo morala glavna priča tožilstva Robert Ježić v državni proračun vrniti pet milijonov evrov, ki jih je nakazal Mol za Sanaderja na račun Ježićevega švicarskega podjetja Xenoplast. Za drugo polovico podkupnine ni bilo dokazov, da je bila nakazana na račun Sanaderjevega brata Flavia, je dejal sodnik.

Na sodišče prišel optimističen

Sanader je na sodišče prišel v spremstvu odvetnikov. Novinarjem, ki so ga pričakali pred sodiščem, pa je optimistično dejal: "Se vidimo pozneje."

Prejšnji teden je namreč Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović ocenil, da tožilstvo ni dokazalo nobene od obtožb, ki Sanaderja bremenijo domnevnega prejemanja denarja. Zavrnil je tudi obtožbe glede vojnega dobičkarstva. Ocenil je, da prejemanje provizije od banke Hypo nima nobene povezave z vojno, ki je bila takrat na Hrvaškem.

Tudi Sanader je v svoji sklepni besedi znova poudaril, da ni storil nobenih kaznivih dejanj in da ni kriminalec, ampak dvakrat demokratično izvoljeni predsednik vlade.

Komentarjev 14
  • LJ24 14:05 20.november 2012.

    10 let samo v eni obtožnici. Še 3 sojenja za druge koruptivne zadeve še potekajo....

  • LJ24 14:04 20.november 2012.

    so že popravili, se zgodi manjša napaka, nihče ni nezmotljiv!

  • dragec 13:54 20.november 2012.

    Nikoli!!!