Zdravje > Aktualno
41 ogledov

Sanje niso izguba časa

Spanje Profimedias
S sanjami gradimo svojo identiteto, pojasnjuje italijanski nevrokirurg Guilio Maira.

"Sanje so pomemben del življenja in nikakor niso izguba časa," je povedal nevrokirurg Guilio Maira za italijansko tiskovno agencijo Ansa. Sanje so namreč pomemben mehanizem, ki služi za krepitev spomina.

Pojasnjuje, da gremo med spanjem skozi različne faze. V prvi fazi možgani organizirajo in izberejo pomembne izkušnje preživetega dne. Nato znova reorganizirajo informacije in izključijo nepomembne izkušnje. Nato pa možgani dosežejo nek okvir identičen tistemu, ko smo v budnem stanju, ki mu rečemo faza rem.

Tu so naše sanje bolj zapletene, povezujemo informacije, povezujemo stvari, ki so se nam zgodile tega dne s preteklimi spomini naših možganov in vse to brez pravil, ki jih imamo v budnem stanju. Možgani namreč ne kategorizirajo dejstev kot v filmu, ampak po kategorijah. Ko uporabi spomine, ne sledi normalnemu časovnemu okviru.

V tej fazi možgani primerjajo dejstva, poskušajo osmisliti izkušnje in konec koncev gradijo tudi našo identiteto. Maria je pojasnil, da smo takšni kot smo zaradi naših spominov, ki so delno posledica tudi naših sanj. "Vse več raziskav kaže na velik pomen spanja," pravi.

Pojasnjuje, da med spanjem izločimo smeti v naših možganih. Povedal je, da je pomemben tudi popoldanski kratek spanec, ki povečuje našo motorično koordinacijo in sposobnost učenja. "Dobro spanje ustrezno ščiti naše možgane in poskrbi za dobro staranje možganov," dodaja.