Magazin > Lepota & telo
72 ogledov

Sanje o teku vas delajo boljšega tekača

spanje ženska postelja Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da lahko z lucidnimi sanjami o teku postanete boljši tekač.

Lucidne sanje so sanje, v katerih se človek popolnoma zaveda dejstva, da se nahaja sredi sanj in to svojo vednost uporabi za spreminjanje toka sanj. Nemški znanstveniki pa so zdaj s pomočjo raziskave ugotovili, da lahko z lucidnimi sanjami med drugim izboljšamo tudi svoje atletske sposobnosti, saj možgani takrat verjamejo, da se zares ukvarjamo s športom.

Znanstveniki iz univerze v Heidelbergu so v raziskavo vključili športnike, ki so najprej sanjali nenadzorovane sanje. Njihov trening je bil po tem naporen in svoje običajne rezultate so težje dosegli. Po noči, v kateri so sanjali lucidne sanje, da tečejo hitreje, se ne utrudijo in dosegajo boljše rezultate, pa se je to dejansko tudi zgodilo. Neka balerina, ki je sodelovala pri študiji, je povedala, da se je pred raziskavo dlje časa ubadala z določenim gibom, ki ji je povzročal težave, po lucidnih sanjah, pa ga je opravila brez večjega napora.

Naučite se sanjati lucidne sanje

Če so vaše sanje nenadzorovane, se lahko z nekaj vaje naučite sanjati lucidne sanje. Prvi korak do tega je, da se izurite v tem, da se v spanju znate zavedati, da sanjate. Ko vam to uspe, nadaljujte s sanjami in jih peljite v želeno smer, vendar skušajte um izuriti tako, da se boste ves čas zavedali, da so vse skupaj le sanje, da nič ni resnično.

Pred spanjem se osredotočite na to, o čemer želite sanjati. Osredotočite se samo na to in pred spanjem meditirajte. Predstavljajte si prizore, ki jih želite videti v sanjah, in kaj boste v njih počeli. Pri tem bodite natančni in si predstavljajte vsako podrobnost. Pred spanjem se izogibajte gledanju televizije in branju knjig, sicer bodo tiste zgodbe prevzele vaše misli.

Lucidne sanje imajo veliko prednosti, med drugim tudi to, da lahko nočno moro kadarkoli spremenite v pozitivne sanje, z njihovo pomočjo pa lahko rešite tudi težave s spanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.