Svet
118 ogledov

Sanjska letala prihodnosti

Letalo prihodnosti
1/3
Reševalni pas/Twitter
Letala prihodnosti. Ne bodo imela oken, kljub temu pa bodo potniki v njih uživali sanjski razgled.

Gre za zasnovo britanskega podjetja Centre for Process Innovation, ki razvija popolnoma drugačno notranjost potniških letal. Namesto oken naj bi bila letala prihodnosti v notranjosti odeta v ogromne, fleksibine OLED zaslone. Ti bodo prikazovali posnetke zunanjega sveta ali pa med letom predvajali kakšne druge posnetke.

Manjše zaslone bi vgradili tudi na zadnje strani sedišč, kjer so tudi v številnih današnjih letalih mali zasloni in tam bi si vsak potnik lahko predvajal vsebino po svoji izbiri. V nočnem času bi se notranjost letala spremenila v zatemnjen prostor, ki bi mu edino pridušeno svetlobo dajala rdeča linija vzdolž sten oziroma OLED zaslonov.

Čeprav se letala brez oken zdijo popolnoma futuristični, idejni snovalci trdijo, da bo tehnologija, potrebna za izdelavo tako kompleksnih in velikih zaslonov dostopna čez približno deset let. Izpostavljajo tudi ekološki vidik svoje ideje, saj je še vedno pomembna teža letal; OLED zasloni bi namreč prispevali k znižanju teže letal, s tem pa tudi do nižje porabe goriva in manjšega izpuščanja CO2.

Kako bi izgledal polet s takšnim letalom, si oglejte v posnetku na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.