Šport
55 ogledov

Šarapova ne bo potovala v Rio

marija šarapova EPA
Mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani (Cas) je odločitev o dvoletni prepovedi nastopanja ruske teniške igralke Marije Šarapove prestavilo na september.

"Marija Šarapova in Mednarodna teniška zveza sta se strinjali, da Cas svojo odločitev sporoči predvidoma 19. septembra 2016," so v sporočilu za javnost zapisali pri Casu in nadaljevali, da je do dogovora prišlo zaradi tega, ker vpleteni potrebujejo več časa za dokazno gradivo in ker so terminsko neusklajeni.

Športnica, ki ima v svoji zbirki karierni grand slam, zmagala je na vseh štirih največjih turnirjih Australian opnu, Rolandu Garrosu, Wimbledonu in US opnu, je bila pozitivna na meldonij letos januarja med uvodnim turnirjem za veliki slam v sezoni Melbournu.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je omenjeno snov na črni seznam v športu prepovedanih snovi vključila šele z letošnjim 1. januarjem, športnica pa je krivdo za pozitiven izid zvalila prav na nevednost oziroma slabo obveščanje o tem, da je to zdravilo pri boleznih srca zaradi stisnjenih žil ter preventivi pri sladkorni bolezni prepovedano.

Šarapovi naj bi zdravilo predpisali pred leti, in sicer zaradi pomanjkanja magnezija, nepravilnega srčnega utripa in kot preventivno pri sladkorni bolezni, ki je pogosta v njeni družini. Predvsem v vzhodni Evropi pa so že zgodaj odkrili, da pomaga tudi športnikom. Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.