Šport
53 ogledov

Šarapova se vrača v šolske klopi

marija šarapova Facebook
Ruski teniška igralka bo prosti čas zaradi prepovedi nastopanja s strani Mednarodne teniške zveze (ITF) izkoristila za izobraževanje.

Marija Šarapova je nenadno in nepričakovano preobilje prostega časa, ki ga ima zaradi dopinškega prekrška, odločila pametno izrabiti. Ker so ji začasno prepovedali udeležbo na teniških turnirjih zaradi uporabe prepovedanega meldonija, se je dolgonoga lepotica vpisala na poslovno šolo na prestižnem Harvardu.

Trenutno suspendirana teniška zvezdnica sicer še čaka in upa, da bo uspela s pritožbo na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani ter se znova vrnila v teniško karavano, a čakanje na razplet boja s sodnimi mlini namerava koristno uporabiti.

Svoje navijače in sledilce, ki jo spremljajo na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, je minulo soboto razveselila z objavo fotografije, na kateri z velikim nasmehom in v čisto navadni, nič kaj teniški opravi pozira ob znamenju Harvard Business School na Gordon Road, pred vhodom v kampus ene najbolj prestižnih in najuglednejših zasebnih univerz na svetu na vzhodni obali Združenih držav Amerike v Cambridgeu pri Bostonu v Massachusettsu. "Še sama ne vem, kako je do tega prišlo, ampak pozdravljen Harvard! Komaj čakam, da začnem program," je sporočila presrečna zvezdnica.

Podrobnosti ostajajo uganka

Na Hardvard se ne more vpisati kar vsak, vpisni pogoji so izjemno težki, saj so denimo po javno dostopnih podatkih letos sprejeli le 11 odstotkov tistih, ki so se želeli vpisati. Za zdaj ni znano, za kakšen študijski program gre in kakšno diplomo bo Šarapova dosegla, če sploh kakšno.

Nekdanja številka ena svetovnega ženskega tenisa je sicer ena najbolje plačanih športnic na svetu. Devetindvajsetletna v ruskem Njaganu rojena zvezdnica je z vsemi sponzorskimi pogodbami vredna 195 milijonov dolarjev, letno dobi vsaj 20 milijonov dolarjev, hkrati pa ima tudi sama poslovno žilico s svojo linijo sladkarij Sugarpova.

Pozitivna na OP Avstralije

Športnica, ki ima v svoji zbirki karierni grand slam, zmagala je na vseh štirih največjih turnirjih Australian opnu, Roland Garrosu, Wimbledonu in US opnu, je bila pozitivna na meldonij letos januarja med uvodnim turnirjem za veliki slam v sezoni Melbournu. Svetovna protidopinška agencija (Wada) je omenjeno snov na črni seznam v športu prepovedanih snovi vključila šele z letošnjim 1. januarjem, športnica pa je krivdo za pozitiven izid zvalila prav na nevednost oziroma slabo obveščanje o tem, da je to zdravilo pri boleznih srca zaradi stisnjenih žil ter preventivo pri sladkorni bolezni prepovedano.

Zdravilo redno uživala kar deset let

Šarapovi naj bi zdravilo predpisali pred leti, in sicer zaradi pomanjkanja magnezija, nepravilnega srčnega utripa in kot preventivno pri sladkorni bolezni, ki je pogosta v njeni družini. Predvsem v vzhodni Evropi pa so že zgodaj odkrili, da pomaga tudi športnikom. Raziskave so poudarile zmanjšanje ravni laktata in sečnine v krvi, izboljšanje vzdržljivostnih lastnosti in aerobnih sposobnosti športnikov, izboljšano delovanje srca, možnost povečane fizične obremenitve pri treningu, pospešitev regeneracije, zmanjšanje utrujenosti po največjem naporu.

Po razkritju dopinškega greha sta milijonski sponzorski pogodbi s Šarapovo, ki živi na Floridi, prekinila podjetji Porsche in Tag Heuer, Združeni narodi pa so začasno zamrznili njeno poslanstvo ambasadorke dobre volje.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.