Avto
172 ogledov

Ko točite gorivo, ostanite zunaj. Nevarnost požara

slovenija 17.05.12, bencin, tocilna rocka, tocenje goriva, FE Trading, odprtje n Anže Petkovšek
Razelektritvene konice na strehi po vzoru na letala, obesek za ključe za razelektritev, zamenjaj oblačila, obutev … Takšne in drugačne nasvete najdemo na spletu, kako si pomagati, če nas trese pri vstopanju ali izstopanju iz avtomobila.

Čeprav ni toka, le visoka napetost, pa je lahko statična elektrika nevarna pri točenju goriva. Na spletu najdemo številne posnetke, ko je med točenjem goriva iskra iz obleke povzročila požar in eksplozijo vozila.

"Ko polnimo posodo avtomobila za gorivo, je bolje, da počakamo zunaj avtomobila pri točilnem pultu. Tudi, če je zelo mraz ni priporočljivo, da se med točenjem goriva usedemo nazaj v vozilo. To pa zato, ker lahko oblačila, ki jih imamo na sebi, dodatno nabijemo s statično elektriko. Ko se dotaknemo pištole za točenje goriva, vemo, da z rezervoarja prihajajo vnetljivi hlapi, lahko iskra preskoči in pride tudi do vžiga,“ pojasnjuje inštruktor varne vožnje AMZS Danijel Granda.

Sintetična oblačila se iskrijo

Najbolj problematična so sintetična oblačila, kot je pulover iz umetne mase. "Če ga slečemo v temi, vidimo, da se znotraj iskri. Pri statični elektriki toka ni, napetost pa je zelo velika,“ še pravi Granda.

Na temo razelektritve je podatkov na spletu ogromno. Dejstvo pa je, da je ta pojav fizikalne narave in da na razelektritev zelo vplivajo trenja med raznimi umetnimi in sintetičnimi materiali. "Bolj nas trese v suhem vremenu in nikoli v mokrem. Včasih so pod avtomobili štrlele in se po tleh vlekle razelektrirne gumice, ki so imele v notranjosti vodnik, ki je preko pritrdilnega vijaka in tlemi naredil stik. Čisto dovolj, da se je avto razelektril,“ eno od možnosti rešitve težav navaja mehanik Uroš Kalan, ki ponuja še druge rešitve: "Ena od možnosti je tudi, da se , ko vstanemo iz vozila, primemo za nek kovinski del na avtomobilu, kot na primer zapiralo na B stebričku. Obstaja še veliko najrazličnejših idej, ki se nekatere boljše, nekatere slabše obnesejo.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.