Slovenija
45 ogledov

Savdijci v kratkih majicah in z avtom na Veliko planino

reševalna akcija Savdijci Velika Planina
1/4
Matjaž Šerkezi
Kamniški gorski reševalci so uspešno pomagali trem državljanom Savdske Arabije, ki so na Veliki planini zašli v težave.

Nekaj po 20. uri so bili člani Društva Gorske reševalne službe Kamnik obveščeni, da so se na Veliki planini izgubili trije državljani Savdske Arabije. Reševalci so prejeli klic iz Bosne, da so na Veliki planini v težavah trije ljudje. Po poizvedovanju je reševalcem uspelo priti do natančnih informacij in v stik z omenjeno trojico. V veliko pomoč reševalcem so bile koordinate, ki so jim jih Savdijci poslali na telefon. Preden so jih lahko vnesli, so jih sicer morali še prevesti, saj so bile zapisane v arabščini. 

koordinate v arabščini | Avtor: Grs Kamnik Grs Kamnik

"Vsa pohvala Arabcem, saj tako točnega podatka že dolgo nisem dobil. Koordinate nas pripeljejo točno do njih, kjer sledi presenečenje. Avto sredi snega, obrnjen tako na počez, trije modeli pa v kratkih majicah in 'papučah' kuhajo čaj na njihovih 'stormi' gorilnikih. Organizacija kot se spodobi. Nasmehnejo in razveselijo se nas, ko jih 'obsvetimo' z modro lučjo. Postrežejo nam z njihovim 'black tee' Sir in večer je takoj lepši," so zapisali kamniški reševalci.

Kot nam je povedal Matjaž Šerkezi, ki je sodeloval pri reševanju, je veliko oviro predstavljala megla, saj se ni nič videlo, zaradi česar so bili tujci še dodatno zmedeni. 

V pol ure je reševalcem uspelo oba avtomobila obrniti proti dolini. "Vmes se malo z njuno potolčeno angleščino in kriljenjem z rokami pomenimo, kaj se je dogajalo. Povesta, da smo Slovenci in Bosanci 'full cool', da je Google Maps 'f***** up', ker ves čas govori samo naprej, ne pove pa, da je na poti sneg," so pot v dolino opisali reševalci. 

Tujci so noč prenočili na Črnivcu, danes pa so se najverjetneje le odpravili na Veliko planino, kjer imajo rezerviran oddih v eni od planšarij. Kot je dejal Šerkezi, so jim svetovali, naj se na planino odpravijo z gonodolo, avtomobil pa pustijo v dolini. 

Komentarjev 13
  • erikkk 10:02 20.april 2016.

    tako kot si napisal to so definitivno teroristi ... po izgledu , po obleki pa v gorah ... kje se to sploh dogaja še no ... nekateri res ne razmišljajo z lastno pameto ali pa jih ...prikaži večh je samo tedaj briga ko jim bo pod rit razneslo ... mediji pa s tega delajo trič-trač veselico ...

  • erikkk 09:57 20.april 2016.

    se globoko strinjam

  • erikkk 09:57 20.april 2016.

    To da so tole turisti naj plahtajo naivneže ...vemo kaj se v bosni dogaja in kdo bi to lahko bili