Magazin > VIP
81 ogledov

Schumacher se še vedno bojuje za življenje

michael schumacher smučanje sedežnica
1/5
EPA
Stanje Michaela Shumacherja je zelo kritično, so na tiskovni konferenci povedali zdravniki. Utrpel je poškodbe možganov. Njegova usoda negotova. Zdravniki do jutri ne dajejo več izjav.

Stanje nekdanjega dirkača formule 1 Michaela Schumacherja je še vedno kritično in zelo resno, so na novinarski konferenci potrdili zdravniki in dodali, da se je nesreča zgodila pri zelo veliki hitrosti. Če ne bi nosil čelade, ne bi preživel. Ob skalo je udaril z desno stranjo glave.

Bil je nemiren, a pri zavesti

Nevrološke funkcije 44-letnika so se takoj začele slabšati. Sprva je sicer še bil pri zavesti, ni pa odgovarjal na vprašanja. Bil je nemiren in zmeden. Ko je prispel v bolnišnico, je bil že v komi. Takoj so ga operirali in ugotovili, da je na več delih možganov utrpel hude poškodbe, govorili so celo o "modrici na možganih" in "razpršenih krvavitvah". Kirurgi so poudarili, da Schumijeve usode ne upajo napovedati. Največje težave jim povzroča pritisk zaradi oteklih možganov. "Še vedno je v fazi reanimacije," so povedali strokovnjaki in dodali, da se trudijo, da bi bili športnikovi možgani dobro prekrvavljeni.

Preberite še: Najhujše nesreče Michaela Schumacherja

Usoda 44-letne legende negotova

Schumacher je v umetni komi. "Poskušamo pridobiti čim več časa. Ne moremo napovedati, kaj se bo zgodilo. Vemo, kaj moramo narediti. Več vam ne moremo povedati. Tudi tega ne, v katero smer se nagibajo naše prognoze," so poudarili kirurgi. Pomembno je, da Schumacher v tem trenutku ni izpostavljen ekstremnim dražljajem. Umetno vzdržujejo tudi njegovo telesno temperaturo, in sicer med 34 in 35 stopinjami Celzija. Nižja, kot je temperatura, počasnejši je metabolizem v možganih, kar naj bi zmanjšalo verjetnost poškodb.

Umetna koma naj bi trajala 48 ur, poroča Vip.de. Mediji so poročali, da so ga ponoči v bolnišnici v Grenoblu kar dvakrat operirali. Zaradi pritiska naj bi mu najprej odprli lobanjo, nato pa vanjo zvrtali luknje. Tega na novinarski konferenci niso potrdili.

Schumi se je poškodoval pri padcu med smučanjem v Meribelu, ko je z glavo udaril ob skalo. Smučal je zunaj urejenih prog. 44-letnika je rešila čelada. Osem minut po nesreči je ponj prišel helikopter.

Francoski mediji so takoj poročali, da je dirkaška legenda po vsej verjetnosti utrpela možganske krvavitve.

Nesrečo že preiskujejo

Francoska policija je sprožila preiskavo dogodka, ki bo dala odgovore na vprašanja o vzroku nesreče. Po prvih ugotovitvah je bil udarec, ki ga je nekdanji dirkač utrpel, tako močan, da se je čelada razletela. "Vemo, da se je nesreča zgodila izven smučišča, kjer so skale delno ali v celoti skrite pod snegom," je dejal predstavnik tožilstva Philippe Quincy in dodal, da je možno, da je Schumacherja prav ena teh skal vrgla iz ravnotežja.

Družina zbrana v bolnišnici

Ob sedemkratnem svetovnem prvaku so v teh trenutkih njegova družina, žena Corinna, hčerka Gina-Maria in sin Mick, ki je bil med nesrečo z očetom. Ob njem sta tudi oče in brat. V bolnišnico je že včeraj pohitel nekdanji dirkač F1 Olivier Panis. Po nekaterih poročanjih naj bi se Schumijevi družini pridružila tudi nekdanja šefa moštev v F1 Ross Brawn in Jean Todt.

V Grenoble je prispel tudi Schumijev zdravnik Johannes Peil, ki je zanj skrbel leta 2009, ko je imel nesrečo z motorjem.

Slavni molijo za Schumija

Na družabnih omrežjih se je takoj pojavilo ogromno zapisov slavnih, ki so z mislimi pri Schumiju in njegovi družini.

Med prvimi se je oglasil Felipe Massa: "Molim, da te Bog varuje, moj brat. Upam, da si boš kmalu opomogel." "Upam, da bo Michael Schumacher kmalu spet zdrav," je zapisal dirkač Adrian Sutil. "Molimo, da bo Michael popolnoma okreval," so besede, s katerimi se je na prvaka spomnil nekdanji tenisač Boris Becker.

Nemški komik Oliver Pocher pa je izpostavil, da ne gre le za preživetje. "Ne gre le za to, da bi Michael Schumacher preživel, ampak da bi tudi popolnoma ozdravel. Želimo ti vse najboljše.“

Oglasil se je tudi Jenson Button: "Moje misli so v teh težkih trenutkih z Michaelom Schumacherjem. Michael ima v primerjavi z drugimi dovolj moči, da to preživi."

"Pomembno je, da se spominjamo lepih trenutkov. Molimo zate," pa je sporočil Schumijev nekdanji moštveni kolega Rubens Barrichello, ki ni veljal za njegovega prijatelja.

Tudi aktualni svetovni prvak F1 Sebastian Vettel je šokiran. "V šoku sem. Upam, da se bo kmalu počutil bolje. Njegovi družini želim veliko moči," je povedal.

Novica je pretresla tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in ostale člane vlade. Tiskovni predstavnik kanclerke je dejal, da vsi upajo, da bo Schumacher dobil bitko, ki jo bije, in uspešno okreval.

Družina prosi za spoštovanje zasebnost

Družina sedemkratnega svetovnega prvaka se je zahvalila za podporo, ki jo je v teh težkih trenutkih deležna, obenem pa zaprosila za spoštovanje njihove zasebnosti. "Medije prosimo, da spoštujejo našo zasebnost in tudi zasebnost prijateljev. Zahvaljujemo se za podporo,“ je v imenu družine sporočila njihova menedžerka Sabine Kehm. Schumacherjevi so se zahvalili tudi zdravnikom. "Vemo, da bodo storili vse, da bi mu pomagali.“

Komentarjev 11
  • sintesi 21:56 31.december 2013.

    kaj pa je takega napisal......vse je res, če bi pri nas nekdo (denimo ti, ki nisi idiot) smučal zunaj označenega smučišča bi mediji poudarjali, da je take ki ne upoštevajo pravil treba kaznovati......naj raje ves ta denar ki ga trošijo ...prikaži več za dežuranje novinarjev pred bolnico namenijo lačnim kjerkoli po svetu....recimo sloveniji

  • _vanilla_ 09:35 31.december 2013.

    al pa tebi..če izzivaš te to doleti..a oni ko pa z avtom divja 200 pa se razleti je pa kaj drugačn od tega? če je šel na svojo odgovornost na neurejeno in nevarno progo si je sam kriv..žali boga..nobenmu ne ...prikaži več privoščim da se mu to naredi ali da umre..ampak določeni dobesedno iščejo nesrečo..

  • Trovlak 21:24 30.december 2013.

    Ma daaaaj, ta članek in vsi o tej nezgodi, so zgolj duševna hrana nekaterih, ki ga ne prenesejo, sedaj bodo pa jamrali kako mu želijo vse najboljše. In mediji si s pomočjo te objave višajo branost. FO takim.