Slovenija
74 ogledov

SD: Za kaos na cestah po sneženju je kriv minister

sneg Saša Despot
Območna organizacija SD Mežiške doline je prepričana, da je za kaos na cestah po petkovem sneženju kriv minister Peter Gašperšič.

Ministru Petru Gašperšiču in predsedniku vlade Miru Cerarju so poslali protestno pismo. 

"Menimo, da je vzrok nastalemu kaosu še ena izmed katastrofalnih odločitev ministra Gašperšiča, ki, kot kaže, ni poslušal stroke v času priprave Pravilnika o rednem vzdrževanju cest, ki je bil sprejet 16.5.2016. Tako je minister dr. Peter Gašperšič objektivno kriv za situacijo, ki je nastala na naših cestah in katere posledice so občutne še danes. Dva dni po sneženju, vsaj ne takšnem, ki bi bil razlog za takšno stanje na cestah, so ceste (vsaj na Koroškem) še vedno katastrofalno slabo očiščene in nevarne za voznike," so zapisali v pismu. 

Da bi pravilnik lahko povzročil težave v prometu, smo opozarjali že precej pred sneženjem.

Da ne gre za čisto lokalno zadevo, bi lahko sklepali, ker je pismo podpisal Jani Prednik, svetovalec ministra Dejana Židana, ki je doma iz Kotelj. Spomnimo, Židana je vlada pred dnevi povozila pri umestitvi hitre ceste na Koroško. 

Šest ur do Koroške

"V petek, 13.1. 2017, me je, sicer vajenega dolge vožnje iz Ljubljane na Koroško, presenetilo sneženje, ki je zaradi nepravočasne odzivnosti posipalne in plužne službe, ki ni očistila snega s cestišča, povzročilo popoln kaos na cesti Velenje – Ravne na Koroškem. Službe, odgovorne za čiščenje cest, so upoštevale novi Pravilnik, ki je razlog nastalemu stanju – se pravi, da na podlagi pravilnika niso ob pričetku sneženja začele s posipanjem in čiščenjem cest. Vožnja je tako od Ljubljane do Koroške trajala celih 6 ur, kar je povzročalo slabo voljo vseh v zastojih na cesti, poleg tega pa so bila ogrožena tudi življenja, saj je prišlo zaradi neočiščene ceste do zdrsa nekaj vozil, med njimi tudi avtobusov in kamionov,« je v pismu zapisal Prednik.

"Javno se sprašujem, kdo bo za nastalo situacijo odgovarjal? Če nas spomin ne vara, smo bili priča še hujšemu sneženju in še hujšim razmeram, ne pa takšnemu prometnemu kolapsu, ker so službe za čiščenje cestišč opravile svoje. Vsekakor so v nekaterih primerih krivi tudi vozniki, ki niso imeli opreme, kot jo zima zahteva, ampak v celoti voznikov ne moremo kriviti," je prepričan Prednik. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • Ferluci 13:13 16.januar 2017.

    Trenutno je cmero s cmeralisti (tudi SD je med njimi), kapiš?

  • Ferluci 13:10 16.januar 2017.

    Sami sebi pošiljajo protestna pisma. Tile frutleki so pa res smešni, saj so vladna stranka.

  • hpet 08:22 16.januar 2017.

    Res žalostno. Ko človek par dni po sneženju pogleda ceste, ulice in pločnike, dobi občutek, da je vsaj nekje na severu Rusije. Tokrat so zelo jasno in točno vedeli da sneženje bo in bi lahko šli na ceste s soljo ...prikaži več vsaj par ure prej. Tako pa se je moker sneg takoj oprijel in zbil. Pravkar gledam 3 nigradove delavce skozi okno, iste tri, ki so v petek postavljali dve tabli za novo modro cono. Bi človek mislil, da vsaj to znajo. V petek so jih postavili, danes pa jih družno "po domače" zibajo in zvijajo, da bodo "na vago". Še A je to se lahko pred njimi skrijeta. Niso krivi oni, krivi so nesposobni vodje in nadzor, ki so na položaje postavljeni brez kompetenc. Že vnaprej vem, da bodo isti trije tukaj tudi jutri, ko bodo morali vsaj eno tablo prestaviti više, saj je na nivoju glave pešca...saj res, danes moram plačat tudi njihove položnice.