Slovenija
100 ogledov

SDH zavrnil ponudbo Cinvena: Telekom ostaja v državnih rokah

Telekom Slovenije Saša Despot
Slovenski državni holding pričakovano ni potrdil spremenjene ponudbe britanskega Cinvena, ki je zahteval dodatno jamstvo oziroma začasno znižanje cene, dokler ne bo znana odločitev pri Telekomovih poslih v Makedoniji.

Slovenski državni holding (SDH) je odločil, da so nove zahteve britanskega Cinvena preveč tvegane, da bi jih lahko sprejeli, saj bi lahko pripeljale do znižanja kupnine. SDH je vendarle še vedno pripravljen transakcijo zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet dne 10. junija.

Kot je pojasnil Matej Pirc, predsednik uprave SDH, so Cinvenu že sporočili odločitev, njihov odgovor pa pričakujejo v kratkem. SDH tudi ne pristaja na odložitev posla do jeseni, ko naj bi bilo že znano, kaj se bo zgodilo z makedonsko hčerinsko družbo One in Telekomovim nakupom Debitela. Oba posla morajo namreč še potrditi regulatorji.

Le še teoretične možnosti za prodajo

Možnosti, da bi Cinven kupil 72,75-odstotni delež Telekoma, so zdaj le še teoretične. Kot je danes odločil SDH, od Cinvena pričakujejo, da izpolni svojo osnovno ponudbo, ki so jo podali prejšnji mesec, da za delnico plačajo 110 evrov (dodatnih 20 evrov je vezanih še na jamstvo glede odprtih Telekomovih tožb).

Cinven je to osnovno ponudbo v tem času sicer že dvakrat spremenil, saj so navedli, da so jih z SDH šele 1. junija obvestili o nepričakovani zamudi v postopkih odobritve nakupa Debitela ter združitvi makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Že prejšnji teden pa so izpostavili, da vidijo svojo ponudbo skupaj z dopolnilom kot edino možno pot za nadaljevanje s postopkom nakupa Telekoma Slovenije.

Kot poročajo Finance, je v zadnji ponudbi Cinven zahteval, da del kupnine plačajo šele ko bo posel v Makedoniji zaključen oziroma da mora konzorcij prodajalcev plačati Cinvenove stroške financiranja ob morebitnem propadu posla ali pa da se iz transakcije izloči One in popravi vrednotenje Telekoma za dogovorjeno kupnino za One.

Cena delnice Telekoma | Avtor: Ljubljanska borza Ljubljanska borza
Cena delnice le še strmoglavlja

Tudi zaradi nejasnosti pri privatizaciji, se je cena delnic v zadnjem letu znižala za okoli 30 odstotkov. Danes pa je cena dosegla novo dno in se ustavila na 93,3 evra. 

Da politiki še vedno niso enotni glede prodaje, so dokazali tudi danes v državnem zboru, ko so polemizirali, kdo in na kakšen način pritiska na SDH pri postopku prodaje. Predsednik vlade Miro Cerar je v svojem odgovoru poslancem dejal še, da morajo vedeti, da Telekom z vsakim mesecem propada, tudi zaradi številnih dejanj politikov, ki mu znižujejo ceno, in zaradi številnih pijavk, ki so nanj prisesane, ter drugih slabih praks.

Komentarjev 2
  • jakec1575 21:12 15.junij 2015.

    najprej naj naredijo čistko, ki bo mednarodno odmevala in bo morda cena šla nazaj za 30% gor, potlej pa v strateško prodajo. Ali pa raje pravemu strateškemu kupcu pod ceno.

  • patrijarh 20:17 15.junij 2015.

    Ne SDH ampak SD-bo bolj pravilno.Molznica rdečih.