Slovenija
120 ogledov

SDS: Neprimerna vsebina kaže na zlorabo otrok

Risanka o Patrii
1/7
Printscreen Youtube
Slovensko demokratsko stranko je razburila risanka. Celo tako zelo, da zahteva sklic skupne nujne seje Odbora za kulturo in Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Risanka je obravnavala afero Patria, po mnenju SDS pa vsebina ni bila primerna in kaže na nedopustno zlorabo otrok.

Risanka je bila predvajana v sklopu oddaje Infodrom, ki naj bi bila tako imenovani dnevnik za otroke in mlade. V njej podrobno razlagajo potek dogajanja v zvezi z nabavo oklepnikov, kdo in kako je podkupoval, kaj je korupcija, kdo je vpleten in kako je odločilo sodišče.

"Otroci ne ločijo med pravnomočno in nepravnomočno sodbo"

"Med prispevkom seveda niso predstavili vseh vidikov afere Patria, poleg tega so si dovolili komentirati nepravnomočno sodbo. Vsebina prav tako ni primerna za otroke, ki niti niso sposobni ločiti med pravnomočno ali nepravnomočno sodbo. Pri tem se upravičeno sprašujemo, kakšni so kriteriji pri izbiri prispevkov za otroke in ali so ti ljudje, ki to počnejo, sploh usposobljeni, za to delo. Dejstva namreč kažejo, da niso," so zapisali v obrazložitvi.

Zloraba mladinskega programa

Poslanska skupina SDS meni, da je oddaja s tovrstno vsebino, kot si jo je dovolila javna RTV Slovenija zloraba mladinskega programa za politične namene. Tovrstne zlorabe so še toliko bolj nedopustne, ker jih plačujemo vsi RTV naročniki.

"Gre za pristransko poročanje"

Dodajajo, da je oddaja oz. prispevek tudi v nasprotju s 5. členom Zakona o Radioteleviziji Slovenija, saj "ne spoštuje načel resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, obenem pa gre za pristransko poročanje in politično diskreditacijo".

Zato predlagajo, da se seje udeležijo tudi minister za kulturo, minister za izobraževanje, znanost in šport, varuhinja človekovih pravic in generalni direktor RTVS.

Zahtevajo opravičilo ter da se poišče odgovorna oseba in ustrezno sankcionira. Prav tako pa pozivajo RTVS, da pri svojem delovanju deluje politično nevtralno.

Fili: To ni stvar parlamenta

Generalni direktor RTVS Marko Fili je prepričan, da je parlament absolutno neprimeren kraj za kakršnokoli obravnavanje kateregakoli konkretnega prispevka ali oddaje na nacionalki. "V to se politika nima kaj mešati. Za to imamo programski svet. Jaz sem reagiral takoj, ko sem za to izvedel, in glede na to, da smo na to takoj reagirali sami in napako poskušali popraviti, mislim da kakšna posebna seja ali izredne razmere niso potrebne," je povedal.

 

Komentarjev 19
  • dragec 07:45 11.september 2013.

    otroci, dobili ste lepo risanko

  • dragec 07:07 11.september 2013.

    NE ZLORABA OTROK, VI SDS ZLORABLJATE VSE SLOVENCE

  • Scott 22:22 10.september 2013.

    Da le janković, lukšić in ostala drhal znajo pojasniti od kod jim milijoni €; aja njim ni treba, saj so njihovi.?