Slovenija
21 ogledov

SDS ob 5 odstotkov, NSi za 4 gor

Slovenija 27.02.2013 Ljudmila Novak, izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali Saša Despot
Stranki SDS in SD sta na lestvici priljubljenosti zamenjali mesti, obe pa sta tokrat dobili manj glasov kot prejšnjič. Štiri odstotke več glasov je prejela NSi.

Če bi bile volitve jutri, bi največ glasov prejeli SD, za njimi pa bi se uvrstila SDS. Obe stranki bi dobili manj glasov, kot če bi bile volitve prejšnji mesec. Za SD bi oddalo svoj glas 11,8 odstotka volilcev (oktobra 13,2 odstotka), za SDS pa 9,5 odstotka (oktobra 16,6 odstotka). Tema strankama sledi PS s 7,1 odstotka glasov, kar je skoraj odstotek več kot mesec prej, razkriva anketa Dela.

NSi lovi PS

Neverjeten skok je uspel NSi, ki diha za ovratnik PS. Na četrto mesto so se namreč zavihteli s 6,9 odstotka glasov, medtem ko so jih oktobra prejeli le 2,6 odstotka. NSi sledita Desus (4,6 odstotka) in SLS (4,1 odstotka), na sedmem mestu pa je DL z 2 odstotkoma glasov.

Medtem ko je še prejšnji mesec med prvouvrščenima strankama na lestvici in preostalimi zeval velik prepad v številu glasov, so se ta mesec glasovi enakomerneje porazdelili med stranke.

Nobene od strank ne bi volilo 15,7 odstotka volilcev, kar je odstotek več kot oktobra. Neodločenega je 14,4 odstotka volilnih upravičencev, 20,5 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.

Padata tudi oceni dela vlade in državnega zbora. Ocena dela vlade je 2,33, kar je manj kot prejšnji mesec. Ocena dela državnega zbora pa je 2,27, kar je prav tako manj kot oktobra.

Pahor ostaja na vrhu

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik Borut Pahor. Sledita mu Dejan Židan in Janez Potočnik. Največji skok navzgor je uspel nekdanjemu predsedniku Danilu Türku, ki je pristal takoj za omenjeno trojico. Največji padec pa je doživel minister Jernej Pikalo, ki je na lestvici na 17. mestu. Za njim so se uvrstili Gregor Virant, ki je tik pred izpadom z lestvice, ter Janez Janša in Zoran Janković, ki lestvico zapuščata.

Komentarjev 2
  • dragec 19:39 11.november 2013.

    Ne NSI, to so SDS KD

  • ljimonad 12:36 11.november 2013.

    to anketo sta nejverjetneje delala ljudmila in tonin. tile še blizu parlamenta več ne bodo po naslednjih volitvah.