Slovenija
35 ogledov

SDS vložila interpelacijo: "Najšibkejša vlada doslej in lahek plen lobijev"

Janez Janša Saša Despot
Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo zoper vlado Mira Cerarja na 46 straneh jim očitajo, da kršijo zakone, ustavo ter evropske normative ter da neuresničujejo zavez iz koalicijskega sporazuma ter na splošno slabo upravljajo z državo in premoženjem.

"Cerarjeva vlada verjetno najšibkejša doslej in lahek plen lobijev oziroma interesnih skupin," je v predstavitvi interpelacije začel prvak SDS Janez Janša. "Vlada brez hrbtenice," je še očital vladi, ki je na oblasti zadnje dve leti in s katero so po mnenju prvaka opozicije zadovoljni le povzročitelji bančne luknje in prejemniki privilegiranih pokojnin, izdelovalci različnih študij ...

"Zadovoljni bi bili, če bi v tem tekstu lahko ocenjevali, kaj je bilo narejeno"

Na 46 straneh so v stranki nanizali očitke iz področja vseh ministrskih resorjev. Vladi očitajo, da ne zmanjšuje zaostanka gospodarske rasti za državami evro območja, upadajo tudi investicije države, ki proračunska sredstva namenja le za tekočo porabo. Država se še naprej zadolžuje, vladi pa očitajo preslabo črpanje evropskih sredstev. 

Kar nekaj kritičnih besed je Janša namenil tudi vodenju migracijske politike ter neprimernemu varovanju Schengenske meje. V kritičnih razmerah je tudi obrambni sistem. "Stanje je kritično, narejeni pa niso bili nikakršni ukrepi," je še navedel Janša.

Le sklep o vladi ali pa nezaupnica vladi?

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Zadovoljni bi bili, če bi v tem tekstu lahko ocenjevali, kaj je bilo narejeno, a smo le ocenjevali, kaj je bilo obljubljeno, a ni bilo narejeno in kaj bi moralo biti," je poudaril prvopodpisani pod interpelacijo in dodal, da želijo soočiti mnenja, od odgovorov vlade in razprave pa bo odvisno, kakšne sklepe bi utegnili predlagati po koncu, glede na možnosti, ki jim jih nudi poslovnik DZ.

Po končani razpravi o interpelaciji lahko namreč pobudniki interpelacije predlagajo, naj državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade. Lahko pa po končani razpravi najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. "Za eno od možnosti se bomo zagotovo odločili," je navedel Janša in dodal, da bodo o možnost izbrali šele po razpravi.

Komentarjev 13
  • matermila 16:36 29.september 2016.

    Če je cerar gospod,sem jaz Papež.Bolj mehkojajčnega modela še nisem videl.Kar naprej nekaj premišljuje in ocenjuje,ščiti svoje nesposobne kolege,da o raznih modelih,ki zahtevajo izločitev vseh sodnikov iz postopka proti njegovi ženi(čeprav je sam sodnik),niti ne govorim.Je bil primoran zamenjati že ...prikaži več kopico ministrov zaradi takih in drugačnih afer in še zmeraj trdi,da delajo dobro.Ja, se strinjam,delajo dobro za svoje žepe.

  • matermila 16:31 29.september 2016.

    Doma nikdar ne peljemo svinje k mesarju.Mesar pride v štalunco,nastavi pištolo na čelo in prask.Odločne poteze in seveda tudi korenite so edina prava pot.Res pa je,da take vlade od osamosvojitve do danes še nismo imeli.

  • Avatar praufo
    praufo 12:34 29.september 2016.

    ta slovenska demokracija je res smešna in kdor ne razume tega, da je ne samo smešna ampak totalno butasta, naj izvoli in hodi na volitve ... dokler bo tako, ne bo nič boljše ... in nekateri imajo pač dosmrtni mandat, ...prikaži več ... slovenec, zbudi se in nedeljo preživi z družino in naj ti ne pride na pamet, da bi šel na volitve