Slovenija
15 ogledov

SLS izključil Kanglerja

Franc Kangler Nino Verdnik
Položaj mariborskega župana Franca Kanglerja postaja vse bolj zapleten. Maje se koalicija v mestnem svetu; stranka SLS pa ga je izključila iz stranke.

"Vodstvo SLS je danes zvečer sprejelo sklep, da v skladu s 13. členom Statuta SLS izključuje člana SLS Franca Kanglerja iz stranke. 13. člen Statuta SLS med drugim določa, da je član SLS lahko izključen, če s svojim delom, javnim nastopanjem ali drugim ravnanjem povzroči politično ali materialno škodo. Zadnje dogajanje v Mestni občini Maribor ter ravnanje člana Franca Kanglerja, s katerim izraža nespoštovanje do institucij pravne države, stranki SLS nedvomno povzroča politično škodo. Ravnanje člana prav tako ni skladno s Kodeksom etičnega ravnanja članov SLS," so sporočili s stranke SLS.

Kot so še zapisali, vodstvo stranke s tem sklepom v ničemer ne presoja o odgovornosti Kanglerja kot župana Mestne občine Maribor v zvezi s katerimikoli zadevami, ki so se dogajale in se dogajajo v Mestni občini Maribor. Pravno oziroma kazensko odgovornost bodo presojali pristojni organi, ki so dolžni postopke izvesti zakonito in jih zaključiti v najkrajšem možnem času.  V kolikor Franc Kangler dokaže svojo nedolžnost pred institucijami pravne države, Vodstvo stranke nima nobenih zadržkov, da nadaljuje svoje delo v SLS.

Poudarili so še, da so Kanglerja pozvali, da sam izstopi iz stranke do razjasnitve vseh odprtih zadev ter s tem prepreči stranki politično škodo. Ker pa se to ni zgodilo, pa so odločitev sprejeli sami.

SDS bo mogoče izstopil iz koalicije v mestnem svetu

V mariborski SDS zahtevajo izredni sklic mestne koalicije, na osnovi katerega bodo oblikovali svoja stališča glede morebitnega izstopa iz mestne koalicije. Niso namreč zadovoljni z izvrševanjem investicijskih projektov v Mariboru, saj po njihovi oceni ni bil izpeljan "praktično nobeden izmed že dogovorjenih in prepotrebnih projektov", za katere je občina najela okoli 10 milijonov evrov kredita.

Zaradi vsega omenjenega, zahtevajo izreden sklic mestne koalicije. "Na osnovi tega sestanka bomo oblikovali naša stališča glede morebitnega izstopa iz mestne koalicije".

"Protestniki imajo pravico izražati svoje mnenje"

V zvezi s sredini protesti pred mestno hišo proti Kanglerju v SDS poudarjajo, da imajo protestniki pravico izražati svoje mnenje na miren in demokratičen način, kar v stranki tudi podpirajo, hkrati pa obsojajo nasilne proteste in uničevanje tuje lastnine.

"Mestna oblast ne prepozna sporočila"

Predsednik mariborskega odbora SD in poslanec Matevž Frangež pa je na novinarski konferenci dejal, da je Kanglerjeva izvolitev izraz arogance in ignorance župana in celotne mestne koalicije ter dokaz tega, da ta mestna oblast ni sposobna prepoznati "zelo jasnega sporočila ljudi". Ob tem je dodal, da so Kanglerjevo izvolitev podprli tudi mestni odbori SDS, SLS in DeSUS. Ponovil tudi je, da SD ne stoji za demonstracijami proti Kanglerju.

Izvolitev Kanglerja in koprskega župana Borisa Popoviča za državna svetnika pa je danes komentiral predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovem mnenju je to "še en kamenček v mozaiku slabega vtisa, ki ga DS pušča v javnosti". Virant se je sicer zavzemal za ustavno spremembo, s katero bi ukinili DS, vendar pobudnikom to ni uspelo, saj za ustavno spremembo v DZ ni bilo potrebne večine.

Komentarjev 14
  • Jose Bulgaras 10:23 23.november 2012.

    KANGLER GOTOF SI!!

  • Tarzan U Jane 09:39 23.november 2012.

    kakšne neumnosti vse prebereš,prenaglil? prepozen je par let ,lopov ima masla na glavi že od prvega mandata

  • linka 09:09 23.november 2012.

    mislim ,da se je SLS prenaglil ! sedaj bodo tudi oni gotovi ,ker jim tudi priljubljenost čisto padla ...pa ne zaradi Kanglerja ampak zaradi slinavega šefa stranke !