Slovenija
82 ogledov

Še bo mrzlo, konec tedna sneg

Led Profimedias
Zjutraj je bilo najhladneje v Celju in Slovenj Gradcu, enako kot na Babnem Polju, kjer so namerili - 17 stopinj Celzija. Po vsej Sloveniji se termometer ni povzpel nad ničlo, podobno hladno bo v prihodnjih dneh, za konec tedna pa lahko v notranjosti države pričakujemo tudi sneg.

Zbudili smo se še eno mrzlo jutro, ko so samodejne merilne postaje Agencije za okolje v Celju, Slovenj Gradcu in na Babnem polju ob 7. uri zjutraj namerili -17 stopinj Celzija. Le dve stopinji topleje je bilo na mariborskem letališču, - 14 stopinj Celzija pa so namerili v Borštu Gorenja vas, Ilirski Bistrici, Postojni in Radencih. 

Na Kredarici temperature zjutraj niso bile najnižje, -13 stopinj Celzija so namerili ob 7. uri zjutraj, prav tako v Ravnah na Koroškem, Podčetrtku,  in Hrastniku. Večinoma po vsej Sloveniji se je termometer spustil pod ničlo, le v Piranu (oceanska boja) so namerili 2 stopinji Celzija. 

Večinoma jasno, ponekod snežinke

Oranžni alarm zaradi mraza | Avtor: Arso Arso
Vremenoslovci za danes napovedujejo jasno vreme, več oblačnosti bo predvsem na jugovzhodu Slovenije. "Ponekod po kotlinah bo zjutraj in dopoldne megleno," pravijo pri Arsu. "V Prekmurju in na Štajerskem bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija."

Zvečer in ponoči se bo v notranjosti Slovenije od vzhoda pooblačilo, ponekod bo občasno rahlo snežilo.

Jutri bo na Primorskem po napovedih Arsa precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. "Drugod bo večji del dneva oblačno, tu in tam bo rahlo naletaval sneg," pišejo pri Arso. "Pihal bo veter vzhodnih smeri. Proti večeru bo oblačnost pričela razpadati. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -11, v krajih z burjo malo pod 0, najvišje dnevne od -6 do -3, na Primorskem okoli 3 stopinje Celzija."

Do deset centimetrov snega

Do vključno srede po Sloveniji še pričakujemo zelo nizke zimske temperature, zaradi česar je bil za sredo izdan oranžni alarm za celotno Slovenijo. V sredo bo precej jasno, zjutraj bo mrzlo in ponekod po nižinah megleno. V četrtek bo zapihal jugozahodni veter. Od zahoda bo oblačnost naraščala, predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo proti večeru že rahle padavine.

V petek bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo predvidoma povečini snežilo, na Primorskem pa deževalo. "Otoplilo se bo predvsem v noči s četrtka na petek, zato bi lahko bilo tudi v južni Sloveniji kaj dežja in zaradi nizkih temperatur nevarnost poledice," pravi Brane Gregorčič z Arso. "V petek se bo spet ohladilo, padavine bodo povsod prešle v sneg."

Zapadlo bi lahko blizu deset centimetrov snega, a je o višini snežne odeje po besedah Gregorčiča še preuranjeno govoriti. V soboto in nedeljo kaže na suho vreme, v ponedeljek in torek pa se bo možnost sneženja spet povečala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • patron 10:17 10.januar 2017.

    pa so rekl, da 11,5 cm, kaj je zdej prav....?

  • francl12 21:53 09.januar 2017.

    pa saj ne moreš verjet.... sredi zime sneg in -15 stopinj.....pa saj to svet še ni videl.... oziroma svet je videl....novinarji pa še ne!

  • Dare Dado 13:17 09.januar 2017.

    a bjž no v petek 10 cm snega, za ponedeljek je bil tud napovedan, potem pa nič, glupi arso, ukinte se ker ste nesposobni