Šport > Moto športi
28 ogledov

Se bo Schumi sploh prebudil iz kome?

Michael Schumacher EPA
Nemški mediji so pesimistični glede zdravstvenega stanja Schumacherja. Vse bolj namigujejo, da so poškodbe hujše, kot so zdravniki sprva predvidevali, in da obstaja tudi možnost, da se iz kome nikoli več ne prebudi.

Zdravstveno stanje sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja tudi 19. dan po smučarski nesreči ostaja nespremenjeno, torej stabilno, a še vedno kritično. Vse bolj pa nemški mediji namigujejo, da je njegovo stanje skrb vzbujajoče in da ne gre na bolje. Tudi po ponedeljkovi objavi izvidov slikanja glave ni zaznati optimizma. Zdravniki namreč niso napovedali, da ga bodo v kratkem začeli prebujati iz kome. Nekateri celo namigujejo, da bi lahko v komi ostal do konca življenja.

Schumacher je v komi že 19. dan, po navadi pa paciente s podobnimi poškodbami glave iz kome budijo po tednu ali dveh. 

"Morda je prišlo do zapletov, o tem lahko le ugibamo. Konec koncev govorimo o življenju ali smrti. Pacienta se lahko v komi ohranja tudi do konca njegovega življenja, saj ta ne škodi možganom," je za nemški Focus dejal nevrokirurg iz Oldenburga Andreas Zieger in dodal, da so poškodbe možganov najbolj zapletene poškodbe, ki se lahko zgodijo človeku. 

Zaradi anestezije pa lahko pride tudi do poškodb jeter, propada mišic in pritiska v možganih.

Slabše, kot so mislili

"Mislim, da je Schumacherjevo stanje precej slabše, kot smo sprva predvidevali. Vprašanje je, kje je prišlo do krvavitev v možganih, kot posledica pa lahko pride do paralize, težav z govorjenjem, možne so tudi spremembe značaja," je povedal nevrokirurg iz Kölna Gereon Fink, ki se boji, da so glede na dolgo dobo v komi poškodbe zelo hude. 

"Ko se bo Michael Schumacher prebudil iz kome, to ne bo več isti Michael Schumacher," je za The Times bolj optimistično komentiral britanski strokovnjak za možgane Richard Greenwood. Meni namreč, da se morajo pacienti po tako hudi poškodbi za uspešno okrevanje prilagoditi in sprejeti dejstvo, da se jim je spremenilo življenje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.