Svet
12 ogledov

Še brez dogovora o reševanju bank

ESM EPA
Sprejeli le izjavo o ravnanju po izidu celovitega evropskega pregleda 130 sistemskih bank.

Finančni ministri EU  v Bruslju niso uspeli doseči dogovora o enotnem mehanizmu za reševanje bank, drugem stebru bančne unije. "Dogovora še ni, imamo pa usmeritev, da ga poskušamo doseči do konca leta ... dosegli smo sicer več razumevanja za različna stališča članic," je razpravo povzel državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko, ki je Slovenijo zastopal na zasedanju.

Odprta štiri ključna vprašanja

Glavna odprta vprašanja so, kdo lahko sprejme končno odločitev o tem, da se začne postopek reševanja banke (Evropska komisija ali Svet), katere banke naj mehanizem vključuje (vse banke v EU ali samo tiste, ki sodelujejo v skupnem nadzornem sistemu), način odločanja in način financiranja reševanja bank.

Na mizi je predlog, da se ustanovi enotni sklad, ki ga podpira Slovenija. Nekatere države bolj zagovarjajo mehanizem povezave nacionalnih skladov za reševanje bank.

Sprejeli skupno izjavo

So pa ministri sprejeli izjavo o ravnanju po izidu celovitega evropskega pregleda 130 sistemskih bank v območju evra. "Slovenija ima s sprejetimi spremembami zakona o bančništvu osnovni mehanizem ukrepanja že na voljo; zakon je popolnoma skladen z ustavo," je poudaril Mavko.

Temeljno načelo, potrjeno v skupni izjavi, je, da je treba najprej izkoristiti zasebne vire, torej morajo banke same poskrbeti za svež kapital. "Zato bi bilo zelo dobro, da se začnejo zgodaj pripravljati na potrebne dokapitalizacije. Že danes," je opozoril Mavko.

Če banke ne bodo same sposobne zagotoviti zadostnih virov, pa bodo najprej vskočile države z javnofinančnimi sredstvi in če niti to ne bo dovolj, so na voljo evropski mehanizmi - za članice z evrom reševalni mehanizem ESM.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:04 16.november 2013.

    Nov zlom na vidikuNajmočnejši borzni indeksi, na primer ameriški Dow Jones, podirajo nove rekorde. Nikoli v zgodovini še niso bili na tako visokih ravneh. Zdi se, kot da je krize morda konec. A resnica je povsem drugačna.Vzroki te ...prikaži več nove borzne evforije pa niso v gospodarskem okrevanju, temveč v “poplavi” poceni denarja, ki …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1292-nov-zlom-na-vidiku