Slovenija
39 ogledov

Še danes iščejo kandidate za novega šefa

Marjan Fank Saša Despot
Izteka se rok za prijavo za položaj generalnega direktorja policije.

Samo še do polnoči lahko svojo prijavo oddajo posamezniki, ki se želijo potegovati za službo generalnega direktorja policije za naslednjih pet let. Izteka se namreč rok za prijavo na javni natečaj, ki je bil objavljen potem, ko je vlada konec oktobra razrešila dotedanjega šefa policije Stanislava Venigerja.

Ministrica bo izbrala enega

Prijave z življenjepisi kandidatov bo v naslednjih tednih pregledovala posebna natečajna komisija uradniškega sveta. Izbrali bodo najprimernejše, ki izpolnjujejo pogoje za položaj in so glede na svojo strokovno usposobljenost primerni za ta položaj. Komisija bo nato izbrane kandidate predlagala ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar, ki bo med vsemi predlaganimi na koncu izbrala in vladi v imenovanje ponudila le enega od njih. Vlada bo izbranega nato potrdila kot najprimernejšega za novega šefa policije.

Po Venigerjevi razrešitvi policijo začasno vodi Marjana Fank, ki je posle prevzel 2. novembra.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se je za razrešitev Venigerja odločila, ker ji zakon omogoča, da v roku enega leta od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah "sodi v kontekst vizije", ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja.

Kmalu tudi nov šef zaporov

Predvidoma v naslednjih dneh pa bo tudi kdo bo v naslednjih petih letih vodil upravo za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), pristojno za nadzor in organizacijo v zaporih po državi.
 
Natečajna komisija uradniškega sveta je po naših informacijah kot najprimernejšega med sedmimi kandidati za to službo ocenila trenutnega šefa Jožeta Podržaja. Minister za pravosodje Goran Klemenčič pa zdaj odloča o tem, ali bo predlagal vladi naj Podržaja tudi potrdi.
 

Podržaj vodi URSIKS od 19. marca letos kot vršilec dolžnosti direktorja, potem ko je vlada razrešila dotedanjega šefa Dušana Valentinčiča. Vlada Alenke Bratušek je Podržaja na ta položaj imenovala za čas do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, za obdobje največ šestih mesecev.

Komentarjev 1
  • dragec 18:20 09.december 2014.

    Iščejo LEVEGA KANDIDATA