Svet
21 ogledov

Še en močan potres

Potres v Novi Zelandiji EPA
Salomonovo otočje je danes stresel nov močan potres z magnitudo 6,9. Oblasti so posvarile pred visokimi valovi, sicer pa večje škode po prvih podatkih ni bilo.

Epicenter zadnjega potresa, ki je tla stresel nekaj po 6. uri zjutraj po lokalnem času (20. uri po srednjeevropskem času), je bil 90 kilometrov zahodno od mesta Kirakira v globini okoli 10 kilometrov, je sporočil ameriški geološki inštitut (USGC).

Tihomorski center za opozarjanje pred cunamijem je sprva sporočil, da nevarnosti za cunami ni, kasneje pa je napovedal "nevarne cunamijske valove" višini od enega do treh metrov ob nekaterih obalah Salomonovega otočja.

Ob obalah Avstralije, Fidžija, Vanuatuja in nekaterih drugih držav bi se lahko valovi dvignili za 30 centimetrov, je dodal center.

Predstavnik policijske postaje v Kirakiri Donald Tehimae je sicer pojasnil, da večje škode ni zaznati. "Vse je v redu," je dejal po poročanju AFP.

Kot je dodal, so se po četrtkovem močnem potresu in opozorilu pred cunamijem ljudje umaknili iz svojih stanovanj, tokrat pa so ostali. Tudi USGS je ocenil, da je verjetnost za žrtve in škodo zaradi potresa majhna.

V četrtek zvečer je Salomonovo otočje stresel potres z magnitudo 7,7. Žarišče potresa je bilo takrat 68 kilometrov zahodno od Kirakire v globini 48 kilometrov.

Kakšne štiri ure kasneje je območje prizadel bolj plitek popotresni sunek z magnitudo 6,5.

V delih Salomonovega otočja je zmanjkalo elektrike, potres pa je večinoma povzročil le površinsko škodo. Poškodovanih ni bilo.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.