Zdravje > Aktualno
63 ogledov

Še en razlog, da jim rečete "ne"

Mladi Shutterstock
Oblačila in modni dodatki, kot so na primer torbe z eno naramnico, široki rokavi ali ozke kavbojke, lahko povzročijo resne posledice na vašem zdravju, opozarja Britansko združenje kiropraktikov (BCA).

Kiropraktik Tim Hutchful iz BCA je dejal, da lahko težke kapuce povzročijo bolečine v vratu, medtem ko lahko ozke kavbojke omejujejo gibanje. V BCA so izdali tudi opozorilo pred čevlji z visoko peto, zaradi katerih je 73 odstotkov žensk, ki so sodelovale v anketi, utrpelo bolečine v križu. 

Anketa Združenja kiropraktikov je pokazala še, da se dobra četrtina vprašanih zaveda, da lahko oblačila vplivajo na težave s hrbtom, tretjina sodelujočih v anketi pa ne.

kavbojke | Avtor: Profimedias Profimedias
"Medtem ko so prepolne in pretežke torbe pogost krivec za bolečine v hrbtu in vratu, lahko nekaj manj pričakovanih kosov oblačila, kot so oprijete kavbojke, povzroča težave, saj omejujejo gibanje na predelih, kot so boki in kolena, kar vpliva na našo telesno držo," pravi. Kiropraktik ob tem opozarja, da imajo lahko tudi preveliki rokavi, kapuce, težak nakit in drugi tovrstni modni trendi, ki omejujejo gibanje ali silijo v nenaravno hojo, negativen vpliv na držo, hrbtenico in vrat.

Sunki med hojo 

Ozka oblačila lahko po njegovem mnenju povzročijo, da pri koraku izgubimo prožnost in druge lastnosti, ki blažijo sunke med hojo, kar povzroča večje pritiske na sklepe. Preveliki rokavi pa po besedah kiropraktika, povzročijo, da roke držimo na nenraven način. 

Združenje kiropraktikov pri nošnji problematičnih kosov oblačil in modnih dodatkov naposled priporoča zmernost. 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 20:01 19.marec 2017.

    Kdaj bodo neprivezanci v avtomobilih morali sami plačevati zdravljenje ! Zakaj bi šlo plačevanje tako neodgovornega ravnanja iz skupne malhe !!!

  • Žurnalček 19:58 19.marec 2017.

    Kdaj misli ZZZS zvišati prispevku od plač za 30% za delavce , ki kadijo in so zato tudi večji porabnikli iz skupne malhe ! Dost je blo sociale za takšne neodgovorneže !!!Bo proklet hitro nehal kaditi vsak , ko ...prikaži več mu bodo od plače odtrgali 40-100 € vsak mesec !!