Šport > Košarka
53 ogledov

Še eno presenečenje, Litva v finalu

 Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis EPA
Litovska reprezentanca se je uvrstila v nedeljski finale evropskega prvenstva , potem ko je v drugi polfinalni tekmi premagala Srbijo s 67:64 (22:17, 35:34, 48:43).

Litovski košarkarji so drugi finalisti evropskega prvenstva, čeprav jim je to pred dvobojem s Srbijo pripisoval le malokdo. Litovci so tokrat blesteli v obrambi, zmago pa so si po izenačeni tekmi priigrali predvsem zaradi boljšega skoka.

Košarkarji iz Baltika so že v drugi četrtini sicer povedli za 11 točk, vendar so jih Srbi tik pred polčasom skoraj ujeli, svetovni podprvaki pa so nato v tretjem delu igre že vodili. A sledila je nova serija litovskih igralcev, ki so na začetku zadnje četrtine povedli za devet (52:43), izbranci Saše Đorđevića pa kar šest minut in pol niso dosegli koša iz igre. Po vrnitvi Srbov le na točko zaostanka je s trojko odgovoril Mantas Kalnietis, s prostih metov pa je bil v ključnih minutah natančen Renaldas Seibutis.

Po nori trojki Miloša Teodosića je bil sicer 13 sekund pred zadnjim piskom sirene na semaforju izpisan rezultat 65:64 v korist Litve, nato je Seibutis zadel prosti met, na drugi strani pa se je Bogdan Bogdanović zaletel pod koš, a zapravil žogo. Sledil je še en prekršek in zadeti prosti met Kalnietisa. Srbi bi lahko s trojko še izsilili podaljšek, vendar je bil njihov napad po slabi podaji Teodosića prekinjen, Litovci pa so se lahko veselili uvrstitve v finale. Srbom so prizadejali prvi poraz na tem evropskem prvenstvu.

V litovski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jonas Valančiunas s 15 točkami, Mindaugas Kuzminskas pa je 13 točkam dodal še devet skokov. V srbski je Teodosić dosegel 16, Nemanja Bjelica in Miroslav Raduljica pa po deset točk.

Litva se bo v nedeljskem finalu pomerila s Španijo, ki je v četrtkovi prvi polfinalni tekmi po podaljšku premagala Francijo z 80:75. V španski izbrani vrsti je blestel Pau Gasol, ki je dosegel kar 40 točk, poleg igralca Chicaga v ligi NBA se je izkazal še Sergio Rodriguez s 15 točkami. Pri Francozih sta Nicolas Batum ter Nando de Colo dosegla po 14.

Španija in Litva sta si z uvrstitvijo v veliki finale že zagotovila nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. V Braziliji bo nastopila tudi tretjeuvrščena reprezentanca, osmoljenka "malega finala" pa bo skupaj z Grčijo, Italijo in Češko nastopila na dodatnem kvalifikacijskem turnirju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.