Zdravje > Aktualno
270 ogledov

Se je bolje prhati zjutraj ali zvečer?

Zivljenje 13.02.13, tusiranje, foto: shutterstock Shutterstock
Prhanje v različnih delih dneva ima lahko drugačne učinke. Jutranje tuširanje naj bi bilo priporočljivo, ko nas čaka naporen dan. Večerno pa takrat, ko želimo odmisliti vsakodnevne skrbi in zaspati sproščeni.

Prhanje sprošča in pomaga ohranjati zbranost oziroma se nam pomaga zbrati, pravi doktorica psihologije z Univerze v Harvardu Shelly Carson. Po njenih besedah ima tuširanje v različnih delih dneva lahko na telo drugačne učinke.

Tuširanje zmanjšuje raven kortizola

Carsonova priporoča jutranje tuširanje, ko nas čaka naporen in stresen dan, ko smo pod različnimi pritiski oziroma takrat ko nas čakajo naloge, ki od nas zahtevajo kreativne rešitve.

Sodeč po raziskovalkinih ugotovitvah, tuširanje zmanjšuje raven kortizola, hormona, ki je povezan s stresom, zaradi česar večerno prhanje pomaga, da zaspimo bolj sproščeni. Poleg tega pa voda lahko pomaga uravnavati telesno temperaturo, kar nam pomaga zaspati. Po mnenju psihologinje je večerno prhanje v primerjavi z jutranjimi primernejše za posameznike, ki težko odmislijo vsakodnevne skrbi.

Komentarjev 4
  • glicinija 21:26 24.oktober 2016.

    joj, pa ne da eni hodijo spat umazani. Packi, takoj zvečer pod tuš, nato en lep s, zjutraj ponovno pod tuš!

  • allstarr111 19:29 24.oktober 2016.

    Japonce bi blo treba uprašat kaj oni porečejo, men je en JAP reku da ni nč narobe če se vsake dva meseca namočiš za urco v banji :)

  • pups 10:11 24.oktober 2016.

    Zvečer se tusiram s toplo vodo, zjutraj z ledeno mrzlo...