Svet
37 ogledov

Še letos nov kovanec z evropsko zastavo

slovenija 27.03.2012 denar, kovanci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Slovenija bo še letos - tako kot tudi preostale članice evro območja - izdala nov spominski kovanec.

Poleg spominskega kovanca za dva evra ob dogodku Emona - Ljubljana in zbirateljskega kovanca ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila bo Slovenija izdala tudi spominski kovanec z motivom evropske zastave.

Kovanec ob 30. obletnici zastave Evropske unije bodo izdale vse članice evro območja, postopke v zvezi z izborom motiva na skupnem spominskem kovancu bo vodila Evropska komisija. Končni izbor motiva naj bi bil izveden na podlagi internetnega glasovanja državljanov Evropske unije, predvidoma meseca maja 2015. 

Potrebno bo novo javno naročilo

Evropska komisija predvideva, da bodo skupni spominski kovanci izdani junija 2015, v primeru praktičnih težav pa lahko tudi kasneje. Slovenija bo morala pred tem izvesti še dodatne postopke javnega naročila za kovanje teh kovancev, saj je naročila za kovanje kovancev v letu 2015 zaključila že pred sprejetjem odločitve o izdaji novega kovanca.

Spominski kovanec za dva evra je sicer zakonito plačilno sredstvo po vsem evro območju. Zbirateljski kovanec pa je zakonito plačilno sredstvo le v Sloveniji, drugje pa ima samo numizmatično vrednost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.