Slovenija
50 ogledov

Še naprej rast BDP, rastejo tudi cene

ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; Saša Despot
Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju 2015 za 2,9 odstotka višji kot v istem četrtletju prejšnjega leta. V maju 2015 smo imeli na letni ravni deflacijo (-0,5-odstotno), na mesečni ravni pa inflacijo (0,8-odstotno).

BDP z izločenimi vplivi sezone in koledarja je bil v prvem četrtletju 2015 za 0,8 odstotka višji kot v četrtem četrtletju 2014 in za 3 odstotke višji kot v prvem četrtletju 2014, danes sporoča Statistični urad RS. Po drugi strani statistika kaže, da so se navzgor pomaknile tudi cene;

Na mesečni ravni dražji naftni derivati in sadje 

Na mesečni ravni smo zabeležili 0,8-odstotno rast cen življenjskih potrebščin. Sadje se je podražilo za 18,1 odstotkov, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,3 odstotne točke. Prav toliko (0,3 odstotne točke) so k mesečni inflaciji prispevali dražji naftni derivati; tekoča goriva so bila dražja za 7,0 odstotkov, goriva in maziva pa za 4,1. Za 0,1 odstotne točke so inflacijo zvišala dražja oblačila (za 2,1 odstotka) in počitniški paketi (za 1,8 odstotka). 

Podražili so se tudi izdelki iz skupine kultura in rekreacija; med slednjimi je izstopala podražitev opreme za šport, in sicer za 34,7 odstotkov.

Predelovalne dejavnosti in turizem poganjali gospodarsko rast

V prvem četrtletju 2015 so h gospodarski rasti prispevale 1,4 odstotne točke, torej skoraj polovico, predelovalne dejavnosti, visoka rast dodane vrednosti pa je bila prisotna tudi v dejavnostih, povezanih s turizmom. Dodana vrednost v gostinstvu se je povečala za 5 odstotkov, najbolj v gostinski in nastanitveni dejavnosti. V trgovini je bila višja za 3,8 odstotka.

Skupna dodana vrednost slovenskega gospodarstva se je zvišala za 2,8 odstotka. Ta se ne zvišuje tako silovito kot v prejšnjih četrtletjih predvsem zaradi dodane vrednosti v gradbeništvu in z njim povezanih dejavnostih. Dodana vrednost v gradbeništvu se je tokrat znižala za 1,7 odstotka.

Rast izvoza in uvoza se nadaljuje

Zunanje povpraševanje še naprej pozitivno vpliva na gospodarsko rast. Izvoz se je v tem četrtletju kljub že doseženim visokim rastem v prejšnjih četrtletjih okrepil za 5,4 odstotka. Izvoz blaga se je povečal za 5,5 odstotka. V okviru tega se je ponovno zelo povečal izvoz motornih vozil.

Večji je bil tudi izvoz kovin in kovinskih izdelkov. V približno enaki meri kot izvoz se je povečal tudi uvoz: za 5,4 odstotka. Povečala sta se predvsem uvoz blaga, povezanega z avtomobilsko industrijo, ter uvoz energentov. Zmanjšal pa se je uvoz storitev, in sicer za 1,9 odstotka. Prispevek salda menjave s tujino je h gospodarski rasti prispeval 0,5 odstotne točke. Pogoji menjave so ugodni vse od drugega četrtletja 2013, tokrat so bili ugodni predvsem zaradi nižjih cen energentov (indeks 101,3).

Komentarjev 2