Šport
61 ogledov

Še naprej stoodstotni

Andrea Giani, odbojka EPA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v svoji sedmi tekmi evropske lige še sedmič zmagala. Tokrat je v Craiovi s 3:0 (14, 22, 17) premagala Romunijo.

Slovenski selektor Andrea Giani je uresničil napovedi in v boj poslal spremenjeno ekipo. Delno sta ga v to prisilili odsotnost Mitje Gasparinija in poškodovanega Danijela Koncilje, delno pa se je za spremembe odločil sam, saj je hotel nekoliko razbremeniti organizatorja igre Dejana Vinčića in sprejemalca Klemna Čebulja.

Namesto njih so mesto v začetni postavi dobili Tonček Štern na mestu korektorja, Uroš Pavlović na mestu blokerja in Gregor Ropret na mestu organizatorja, kot sprejemalca pa sta tekmo začela Tine Urnaut ter Alen Šket. Seveda je imel Italijan pripravljen tudi rezervni scenarij, če se tekma ne bi odvijala po slovenskih notah, a se je, zato korekcije niso bile potrebne, čeprav je Giani v zaključku prvih dveh nizov nizov koristil tako Čebulja na korektorju kot Vinčića na mestu podajalca.

Na začetku je bilo sicer nekaj težav s sprejemom (v prvem nizu je bil 30-odstoten), tako da so domači povedli z 10:7, a Gianijevi izbranci so odgovorili na najboljši možni način. Z delnim izidom 11:1, ki so ga dosegli po zaslugi dobrih servisov Pavlovića in bloka, veliko pa so jim z napakami pomagali tudi Romuni, so prišli do visokega vodstva. Ko je nekaj odličnih servisov uspelo še Šketu, je bilo jasno, da gostitelji v prvem nizu nimajo več možnosti.

Naveza Ropret - Štern je bila najbolj zaslužna, da so gosti prišli do visokega vodstva tudi v drugem nizu, v katerem je bil sprejem Slovencev mnogo boljši kot v prvem. Po dveh servisih Ropreta so domači dvakrat žogo poslali na roko Šterna, ki je to znal izkoristiti in na semaforju je bilo 6:11.

Toda nato se razigral domači blok, s štirimi blok točkami so prišli do izenačenja (12:12), tako da je bil Giani prvič na tekmi prisiljen vzeti odmor. Njegova navodila so zalegla, saj so Slovenci po bloku Šketa že na tehnični odmor odšli s štirimi točkami prednosti. Do konca niza so se Romuni nekajkrat približali na dve točki zaostanka, toda Alen Pajenk s servisi in Urnaut z napadalnimi akcijami jima več nista dopustila.

Ko so gosti v tretjem nizu spet povedli z 11:6, je bilo že videti, da je odpor tekmeca strt. Toda domači so se še približali na 13:14, toda servisi Pajenka in blok Pavlovića so reči vrnili na svoje mesto. Pred drugim tehničnim odmorom je priložnost za igro dobil še Jan Klobučar, Slovenci pa so zaslugi zanesljive igre prav vseh niz gladko pripeljali do konca. Tekmo je z blokom zaključil odlični Štern. V soboto bosta ekipi odigrali še eno tekmo.

Izjave po tekmi

Andrea Giani, selektor Slovenije: "Začeli smo s tremi novimi igralci, gladko zmagali, zato moram biti zadovoljen. Tonček Štern je bil prvič v začetni postavi, odigral odlično, kar je bilo na tej tekmi zame najpomembneje. Bi pa si želel, da bi imeli težjega tekmeca, da bi imeli težjo tekmo, kot smo jo imeli na primer v Belorusiji. Pričakoval sem več od Romunov, zmagali smo, a brez pravega boja, ki bi ekipi še kako prišel prav. Sprejem danes ni bil najboljši, a to je težava koncentracije. Ko povedeš s petimi, šestimi točkami, je težko ostati zbran, težko je ostati z glavami na igrišču. Jutri bom najbrž ponudil več priložnosti še Janu Klobučarju, koga bo zamenjal, pa se bomo odločili po jutranjem treningu. Odvisno bo najbrž, kako bo z ramo Tineta Urnauta."

Gregor Ropret, podajalec Slovenije: "Končno ena tekma, ki smo jo dobili suvereno. Vodili smo ves čas, oni niso bili niti v trenutku v igri za zmago, nekaj težav smo imeli le v drugem nizu. Proti takim tekmecem, kot so Romuni, moramo igrati tako, kot smo danes. Zbrano od začetka do konca, ne smemo jim dopustiti, da pridejo do svoje igre. Potem je tudi rezultat temu primeren. V drugih tekmah smo imeli vedno več težav, zato moramo ostati zbrani tudi jutri. Dve zaporedni dobri tekmi bomo potrebovali, če ne prej, pa na zaključnem turnirju in na evropskem prvenstvu. Zato bo pomembna tudi jutrišnja igra ter rezultat."

Tonček Štern, korektor Slovenije: "Tekmec ni bil na naši ravni, mi pa tudi nismo igrali boljše od solidnega. Imel sem nekaj treme, a sem jo hitro premagal. Užitek je igrati v tej ekipi, tudi če ti ne gre, ti fantje pomagajo, danes sicer tega ni bilo potrebno. Jutri pričakujem podobno zgodbo. Oni bodo sigurno igrali boljše, saj slabše skorajda ne morejo, nam pa bo dovolj le, če ponovimo današnjo igro, znamo pa odigrati tudi dosti boljše. Pričakujem novo zanesljivo zmago in uvrstitev na zaključni turnir."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "Vsaka čast fantom. Odigrali so odlično tekmo, čeprav je treba priznati, da so Romuni na zelo slabi ravni. Vse je bilo odvisno, kako se bomo mi odzvali, v takih tekmah je vse odvisno od tega, kako močan si v glavi. Zavedali smo se, da nam niso enakovredni, a da so tako slabi, pa nismo vedeli. A take tekme so res težke. Vseeno pa vsega še nismo naredili, tudi jutri moramo odigrati dobro in zmagati. Tončku kapo dol, odigral je odlično, vsi smo veseli za njega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.