Slovenija
56 ogledov

Prvi sneg pobelil večji del države

Sneg Ljubljana
1/4
Bralka
Prvi sneg v letošnji zimi je pobelil večji del države. Zaradi snega in plužnih skupin je promet ponekod po Sloveniji upočasnjen. Težave pa povzroča tudi močan veter, ki predvsem na jugovzhodu države podira drevesa in povzroča prekinitve v oskrbi z električno energijo. Na severnem Primorskem promet ovira burja.

Zvečer in v prvem delu noči bo v večjem delu Slovenije snežilo, v Primorju in na Goriškem pa deževalo. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, najkasneje na jugu države. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja.

Po nižinah naj bi do jutra zapadlo med 5 in 15 centimetri snega, na višjeležečih območjih pa med 20 in 40.

Jutri bo sprva oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo zjutraj še pihala zmerna burja, ki bo čez dan oslabela.

Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 stopinj C.

Na delu tudi delavci elektro podjetij

Težave na cestah povzroča močan veter. Ta je danes popoldne podrl več dreves na vzhodu in jugovzhodu države, predvsem v okolici Novega mesta, Krškega, Metlike in Črnomlja. Drevesa, ki ovirajo promet, sproti odstranjujejo delavci cestnih podjetij.

Veliko dela imajo tudi dežurni delavci elektro podjetij. Do prekinitev oskrbe z električno energijo je okoli 17. ure prišlo v Cerovem Logu v občini Šentjernej in v Mirni Peči. V Zgornjem Hotiču v občini Litija pa sta se porušila dva stebra javne razsvetljave, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na Gorenjskem so zaradi mokrega snega obravnavali tudi snegolom, saj sta okoli 17.30 na cesto Škofja Loka-Železniki v Soteski padli dve drevesi. Odstranili so ju dežurni delavci Gorenjskega gradbenega podjetja, poroča STA.

Zjutraj še zelo toplo ...

Zjutraj ob sedmih je bilo v Črnomlju 15 stopinj Celzija, v Novem mestu 13, v Ljubljani in Kočevju, kjer naj bi zapadlo do 20 centimetrov snega, pa 11 stopinj Celzija. 

"V precejšnjem delu notranjosti države sneži. Dopoldne je v višje ležečih krajih, na primer na Vojskem, že zapadlo pet centimetrov snega, na Voglu sedem centimetrov, na Kredarici 16 centimetrov, sicer pa nekje do dva centimetra," je dopoldne povedal vremenoslovec Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso)

Ohladitev je v Slovenijo prišla od severovzhoda. Tako je dež po nižinah prehajal v sneg najprej na Štajerskem, nato na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem.

V osmih urah temperatura padla za 17 stopinj

Ob tem je prišlo do velikih temperaturnih razlik, pri čemer so bile temperature zjutraj mnogo višje od temperatur čez dan. "V Črnomlju je na primer bilo zjutraj še plus 18 stopinj Celzija, zdaj pa sneži ob eni stopinji. V osmih urah je temperatura v tem kraju padla kar za 17 stopinj Celzija," je ponazoril Gregorčič.

Na Rogli je bilo ob enajstih dopoldan že precej snega. 

Snežna pravljica se je uradno začela! :)

Posted by Rogla on 21. november 2015

Snežiti je že začelo tudi v Ljubljani, na Štajerskem pa se nekaj pred eno popoldan sneg že prijema podlage, je razvidno iz fotografije, ki nam jo je poslala bralka iz Šentjurja. 

Pred drugo uro sta bila zasnežena že tudi Kranj (spodaj) in Ljubljana (na prvi fotografiji)

 Opozorilo zaradi burje in sneženja

Vremenoslovci so ob šestih zjutraj izdali opozorilo zaradi burje in sneženja. Zvečer lahko najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini presežejo hitrost 100 km na uro.

Nekaj pred poldnevom so na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi sunkov vetra, ki dosegajo hitrosti med 80 in 100 kilometrov na uro, prepovedali promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami nosilnosti do osem ton. 

PREBERITE ŠE: Zaradi snega odpovedali tekmo v Krškem

Kje bo največ snega

Snežilo bo še do nedelje zjutraj. "Po nižinah večinoma pričakujemo od pet do deset, morda ponekod tudi do 15 centimetrov novozapadlega snega. V višjih predelih pa lahko pade tudi od 20 do 40 centimetrov," je pojasnil Gregorčič. 

Na Primorskem bo danes popoldne začela pihati zmerna burja in drugod vzhodni veter. V času jutranje plime lahko morje poplavi nižje dele obale.

dezurni@zurnal24.si

Pošljite nam fotografijo snega iz vašega kraja. 

Komentarjev 8
  • colio 21:20 21.november 2015.

    Ati je Zoki ali Kučan twitnu kaj moraš napisati ??

  • colio 21:19 21.november 2015.

    Pa tvoj Janković (z mehkim ć) in tvoj sivi murgeljski lider Kučan tudi,ko se bosta ruknila v kepanju hahahha !!

  • colio 21:15 21.november 2015.

    Po nižinah večinoma pričakujemo od pet do deset, morda ponekod tudi do 15 centimetrov novozapadlega snega (ARSO) . Ma dajte no naši pametni vremenoslovci.Sem poslušal na avstrijskem radiu,pa za naše štajerske kraje in prekmurje sploh ne napovedujejo sneženja !!!