Vizita za živali > Novice
233 ogledov

Še vedno je čas za zdrav radič

radič Shutterstock
Vas njegov grenak okus moti in zato ne zaseda mesta na vašem vrtu? Morda vas prepričajo njegove zdravilne lastnosti in odpornost prezimnih sort.

Še vedno je čas za radič, saj ga lahko sejemo od pomladi do poznega poletja. Za številne sorte radiča je sicer še najbolj priporočljivo, da jih sejemo prav poleti, zato je lahko prav zdaj pravi trenutek.

Če ste ga sejali na gosto, ga lahko čez približno dva meseca tudi presadite in razredčite, tako pa bodo lahko sadike oblikovale lepe glavice. Lahko ga sejete tudi zdaj, poberete pa šele jeseni. Radič sicer pobiramo tudi čez zimo ali celo v zgodnji pomladi. Pri tem bodite pozorni, saj nekatere sorte ne prezimijo in jih morate porezati pozno jeseni. 

Zelo hvaležne so prezimne sorte radiča, ki jih pustimo na prostem tudi pozimi in jih naberemo po potrebi. Tako imamo na voljo vedno svežo zelenjavo. V predelih Slovenije, kjer čez zimo pogosto zapade sneg, lahko pridelek zaščitimo s kopreno.

Dodatki omilijo grenak okus

Radiča zaradi njegove grenkobe marsikdo ne mara, njegov grenak okus pa lahko omilimo z različnimi dodatki. Dodamo mu lahko kuhana jajca, jemo ga lahko s krompirjem, fižolom, s tuno iz konzerve ali kruhom.

Prav ta grenka snov v radiču pa ima močno zdravilno delovanje na naše prebavne organe. Na nas deluje kot odvajalo in diuretik, spodbuja pa tudi delovanje jeter in vranice. Z radičem naj bi čistili celo kri, blaži pa tudi neprijeten občutek napihnjenosti. Idealen je za osebe na dieti, saj pomaga pri hitrejši razgradnji maščob.

"Radič vsebuje različne polifenole, ki delujejo preventivno proti nastanku srčno-žilnih bolezni in rakastih obolenj. Radič je vir prehranske vlaknine in provitamina A, ki je pomemben za vid," pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. Koliko učinkovin, na primer vitaminov, mineralov, grenčin in ostalih snovi vsebuje radič, je odvisno od sorte in načina gojenja.

Pojasnjujejo, da so o radiču opravili različne raziskave po celem svetu. "V raziskavi, opravljeni v Italiji, so določili fenolne sestavine, ki jih vsebujejo vrste Chioggia, Treviso, Treviso tardivo in Verona. Med drugim so ugotovili, da vsebujejo antocianine," pojasnjujejo. To so barvila, odgovorna za modro, rdeče ali vijolično barvo. "Za antocianine velja, da ščitijo arterije, preprečujejo združevanje trombocitov in varujejo endotelij. Tako se zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.