Slovenija
149 ogledov

Še vedno pošljemo 130 tisoč telegramov

Žurnal24 main
Kljub internetno-mobilni revoluciji, Slovenci na leto še vedno pošljemo več kot 130 tisoč telegramov. Čeprav ti vztrajno izginjajo iz svetovne komunikacije, jih bo Pošta Slovenije ohranila.

 Znameniti Western Union je zadnji telegram poslal leta 2006, zadnje večje telekomunikacijsko podjetje v svetu pa leta 2013. Klub temu so se telegrami ohranili in po nekih ocenah jih vsako leto po svetu zakroži okrog 20 milijonov. To je seveda malo gleda na to, da so jih samo v ZDA pred sto leti poslali dvesto milijonov.

Prvi telegram je bil s pomočjo morsejeve abecede poslan že leta 1846, v zadnjih letih pa se s telegrami pošiljajo predvsem čestitke in obvestila o smrtih.

 Na drugi strani si današnja kibernetna populacija vsako sekundo pošlje 2,4 milijona elektronskih sporočil, 42 odstotkov Američanov elektronsko pošto prebira v kopalnici, 18 odstotkov med vožnjo. Čeprav mlajše generacije komajda še vedo, da je telegram možno poslati, bo ta očitno še nekaj časa živel.

Tretjina jih je za mamice

"Vloga telegrama se je skozi čas in tehnične spremembe, ki omogočajo vedno nove oblike komuniciranja, vseskozi spreminjala. Če je v preteklosti telegram veljal oziroma pomenil edino možnost, ki so jo ljudje uporabljali, da so svojcem in prijateljem sporočili neko novico, ki so jo morali čim hitreje izvedeti, se danes telegram uporablja za posebne priložnosti, kot so rojstvo, obletnice, sožalje, mature… Z razvojem tehnologij, množično uporabo elektronske pošte, uporabo mobilnih telefonov itd., se vloga telegrama skozi leta vseskozi zmanjšuje, nadomeščajo ga sodobnejše in bolj privlačne oblike komuniciranja, ki so tudi bližje mladim. Ravno zaradi hitrega razvoja in sprememb na tem področju nekatere poštne uprave v svetu, storitve telegrama, s katerim se prenaša sporočilo, več ne nudijo strankam," pravijo na Pošti Slovenije.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Te spremembe se odražajo tudi v številkah, saj se število sprejetih telegramov v Sloveniji skozi leta zmanjšuje, v lanskem letu smo na primer Slovenci prek Pošte Slovenije oddali okrog 61 odstotkov manj telegramov kot pred desetimi leti (takrat je Pošta prenesla nekje 350.000 telegramov). "Nekaj več kot tretjino vseh LX telegramov dostavimo neposredno v porodnišnice mamicam, ki jim sorodniki in prijatelji z darilom in voščilnico čestitajo. Preostanek pa se porazdeli med vesele dogodke (rojstni dnevi, obletnice, poroke, ...) in manj vesele pri žalnih telegramih," pojasnujejo.

"Glede na vse navedeno ocenjujemo, da telegram svoje veljave, ki jo je imel v preteklosti, ne bo več imel, bo pa v prihodnjih letih še do določene mere ohranjal spremenjeno vlogo, ki jo je dobil z dodatnimi možnostmi, ki jih nudimo pri tej storitvi (voščilnice, darila),"dodajajo na Pošti.

 Zanimivo je recimo, da nekatera podjetja v tem vidijo celo novo poslovno priložnost. Oddajanje telegramov so posodobili in je povsem elektronsko, pri dostavi pa poudarjajo prav vrednost osebne vročitve, da "telegram pride tudi, če ni elektrike ali internetne povezave". In je nekaj, kar bo naslovnik lahko obdržal za vedno. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.